INFORÁDIÓ 
2021. január 22. péntek
Artúr, Vince

joe biden

amerikai elnökválasztás

donald trump

Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, volt alelnök beszédet mond a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 5-én, két nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után. A rendkívül sok postán leadott szavazat feldolgozása miatt még nem nem dőlt el ki nyeri az elnökválasztást az Egyesült Államokban. A szoros küzdelem az újraválasztásért induló Trump, és kihívója Biden között zajlik.

Biden már a világ hat vezető politikusával tárgyalt

Infostart / MTI

"Zavarba ejtőnek" tartja, hogy Donald Trump még nem ismerte el a vereségét.

"Az Egyesült Államok visszatér a világpolitikába" - jelentette ki Joe Biden megválasztott elnök Wilmingtonban tartott sajtótájékoztatóján. Bizakodónak mondta magát, hogy helyre tudja állítani az országa iránti, szerinte elveszített "tiszteletet". Kiemelte, hogy eddig már a világ hat vezető politikusával folytatott megbeszélést telefonon. "Elmondtam nekik, hogy Amerika visszatérőben van, már nem Amerika az egyedüli" - fogalmazott, utalva a Donald Trump elnök politikáját jellemző "Amerika az első" gondolatra. Hozzáfűzte: beszélgetőpartnerei "elragadtatással fogadták", amit mondott nekik.

Biden elmondta: kedden telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia államfővel, és megerősítette neki, hogy szeretné "újra dinamizálni a kétoldalú és a transzatlanti kapcsolatokat", mégpedig a NATO és az Európai Unió révén.

Az egyik újságíró azt feszegette: ha Donald Trump nézi a sajtókonferenciát, akkor mit üzen neki, mire Biden azt felelte:

"elnök úr, bizakodással tekintek a beszélgetésünk elé".

A demokrata párti politikus mindazonáltal kifejtette: "zavarba ejtőnek" tartja, hogy Donald Trump még nem ismerte el a vereségét. De szerinte ennek "nincs különösebb hatása" a hatalomátadás folyamatára. Leszögezte, hogy munkatársaival már meg is kezdték a hatalomátadási folyamatot, és ezt - mint fogalmazott - "semmi nem állíthatja le".

Nem sokkal Biden sajtótájékoztatója előtt Mike Pompeo külügyminiszter tartott sajtókonferenciát. Az amerikai diplomácia vezetője az újságíróknak arról beszélt: békés lesz az átmenet a második Trump-kormányhoz. Később hozzátette: a minisztérium minden lehetőségre felkészült.

Reagálva Pompeo szavaira, Biden úgy fogalmazott: nincsenek bizonyítékok Donald Trump és Mike Pompeo állításaira a választási szabálytalanságokról.

William Barr, a Trump-kormányzat igazságügyi minisztere hétfőn későn este zöld jelzést adott a november 3-i elnökválasztáson történt, feltételezett szabálytalanságok ügyészi kivizsgálására.

Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018