eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, volt alelnök beszédet mond a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 5-én, két nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után. A rendkívül sok postán leadott szavazat feldolgozása miatt még nem nem dőlt el ki nyeri az elnökválasztást az Egyesült Államokban. A szoros küzdelem az újraválasztásért induló Trump, és kihívója Biden között zajlik.
Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Biden már a világ hat vezető politikusával tárgyalt

"Zavarba ejtőnek" tartja, hogy Donald Trump még nem ismerte el a vereségét.

"Az Egyesült Államok visszatér a világpolitikába" - jelentette ki Joe Biden megválasztott elnök Wilmingtonban tartott sajtótájékoztatóján. Bizakodónak mondta magát, hogy helyre tudja állítani az országa iránti, szerinte elveszített "tiszteletet". Kiemelte, hogy eddig már a világ hat vezető politikusával folytatott megbeszélést telefonon. "Elmondtam nekik, hogy Amerika visszatérőben van, már nem Amerika az egyedüli" - fogalmazott, utalva a Donald Trump elnök politikáját jellemző "Amerika az első" gondolatra. Hozzáfűzte: beszélgetőpartnerei "elragadtatással fogadták", amit mondott nekik.

Biden elmondta: kedden telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia államfővel, és megerősítette neki, hogy szeretné "újra dinamizálni a kétoldalú és a transzatlanti kapcsolatokat", mégpedig a NATO és az Európai Unió révén.

Az egyik újságíró azt feszegette: ha Donald Trump nézi a sajtókonferenciát, akkor mit üzen neki, mire Biden azt felelte:

"elnök úr, bizakodással tekintek a beszélgetésünk elé".

A demokrata párti politikus mindazonáltal kifejtette: "zavarba ejtőnek" tartja, hogy Donald Trump még nem ismerte el a vereségét. De szerinte ennek "nincs különösebb hatása" a hatalomátadás folyamatára. Leszögezte, hogy munkatársaival már meg is kezdték a hatalomátadási folyamatot, és ezt - mint fogalmazott - "semmi nem állíthatja le".

Nem sokkal Biden sajtótájékoztatója előtt Mike Pompeo külügyminiszter tartott sajtókonferenciát. Az amerikai diplomácia vezetője az újságíróknak arról beszélt: békés lesz az átmenet a második Trump-kormányhoz. Később hozzátette: a minisztérium minden lehetőségre felkészült.

Reagálva Pompeo szavaira, Biden úgy fogalmazott: nincsenek bizonyítékok Donald Trump és Mike Pompeo állításaira a választási szabálytalanságokról.

William Barr, a Trump-kormányzat igazságügyi minisztere hétfőn későn este zöld jelzést adott a november 3-i elnökválasztáson történt, feltételezett szabálytalanságok ügyészi kivizsgálására.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×