eur:
393.85
usd:
368.51
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Joe Biden demokrata párti elnökjelölt köszönti támogatóit a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 7-én. A CNN szombaton jelentette be, hogy Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást republikánus ellenfelével, Donald Trumppal szemben, miután Pennsylvaniában is ő kapta a legtöbb szavazatot. Trump nem ismeri el Biden győzelmét, szerinte ő nyerte meg a választást, és azt állította, hogy több tízezer levélszavazat a választás napján urnazárás után érkezett be, ami szerinte törvénytelen.
Nyitókép: MTI/EPA/USA TODAY/Robert Deutsch

Biden kinevezte első munkacsoportjának tagjait

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök és Joe Biden megválasztott elnök is üdvözölte az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszergyártó által kifejlesztett kísérleti vakcinát.

A Pfizer New York-i székhelyű multinacionális gyógyszergyár, míg a BioNTech egy német vállalat, amely korábban nem foglalkozott oltóanyag-gyártással. Mindkét gyógyszergyártó hétfőn jelentette be, hogy oltóanyaga kísérleteinek harmadik szakasza is megkezdődött, és sikeres.

Donald Trump "elégedettségét" fejezte ki a remélhetően sikeres vakcina miatt.

Az elnök a Twitteren "nagyszerű hírnek" nevezte a két gyógyszergyártó bejelentését. Azt írta: "a tőzsde megugrott. Hamarosan érkezik a vakcina. A hatékonysága 90 százalékos!".

Biden közleményt adott ki. "Gratulálok azoknak a tehetséges nőknek és férfiaknak, akik hozzájárultak ehhez, és reménységet adnak nekünk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy "fontos megjegyezni, hogy még hónapokba telik, mire a Covid-19 elleni küzdelem véget ér".

A közlemény kiadása után nem sokkal Wilmingtonban Biden rövid beszédet is mondott. Ebben

arra kérte az amerikaiakat, hogy hordjanak maszkot a vírus visszaszorítása érdekében.

"Országunk veszélyben van" - tette hozzá, megismételve korábban többször hangoztatott álláspontját, miszerint "hosszú, sötét tél vár" az Egyesült Államokra.

Joe Biden úgy vélekedett: további 200 ezer amerikai halhat meg a vírus okozta betegségben és szövődményeiben, mielőtt a vakcina széles körben elérhető lesz.

Biden ígéretéhez híven nyilvánosságra hozta tervezett 12 tagú "koronavírus-csoportja" névsorát. A tanácsadó csoportot Vivek Murthy volt tisztifőorvos, David Kessler, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) volt vezetője és Marcella Nunez-Smith, a Yale Egyetem kutatója és professzora vezeti.

Tagjai között biológusok, onkológusok, fertőző betegségekkel foglalkozó és járványügyi szakértők, valamint gyermekorvosok vannak. Nem tagja a tanácsadó testületnek Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×