eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Joe Biden megválasztott demokrata párti amerikai elnök beszél a Delaware állambeli Wilmington The Queen színházában 2020. november 10-én. Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök továbbra sem ismeri el ellenfele, Joe Biden győzelmét, csapata számos jogi panasszal élt a november 3-i elnökválasztás lebonyolítását és tisztaságát illetően.
Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Eldőlt: Joe Biden nyert egy újabb államban

Még két államban nem hirdették ki a november 3-i elnökválasztás eredményét. Közben a belbiztonsági minisztérium azt közölte, nincs bizonyíték a választási csalásról szóló állításokra. Már Kína is gratulált a kihívónak.

Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt megnyerte a választást a csatatérállamnak számító Arizonában, ahol 1996 óta nem győzött demokrata párti elnökjelölt. A nagy amerikai tévécsatornák tájékoztatása szerint Biden több mint 11 ezer szavazattal győzött ellenfele, Donald Trump hivatalban lévő republikánus elnök felett.

A demokrata politikus így további 11 elektor támogatására számíthat. Biden mindössze a második demokrata politikus az elmúlt hetven évben, akinek sikerült megszereznie a hagyományosan republikánus szavazóbázisnak számító Arizonát.

Bidennek ezzel 290 elektori szavazata van.

Az amerikai elnökválasztás megnyeréséhez 270 szavazat megszerzése szükséges. Az új elnök jövő január 20-án veszi át a stafétabotot elődjétől.

Biden országosan körülbelül 5,3 millióval több szavazatot kapott, mint Trump, így 3,4 százalékos előnye van republikánus ellenfelével szemben.

Már csak két államban nem hirdették ki a november 3-i elnökválasztás eredményét: Észak-Karolinában és Georgiában. Előbbiben Trump, utóbbiban Biden vezet.

Donald Trump nem ismeri el a demokrata elnökjelölt győzelmét, és választási csalásra hivatkozva több helyen is bírósághoz fordult. A washingtoni belbiztonsági minisztérium viszont azt közölte, hogy ez volt az Egyesült Államok történetének legbiztonságosabb választása, és

semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy akár csak egyetlen választási rendszer meghibásodott vagy illetéktelenek fértek hozzá.

Benjamin Hovland, az Egyesült Államok választásokat segítő bizottságának vezetője elmondta, hogy azért adták ki a közleményt, mert rengeteg "a választási csalásra vonatkozó alaptalan állítás, amelyre fikarcnyi bizonyítékot sem láttunk". "A politikailag motivált retorika és az alaptalan állítások miatt a választási tisztviselők zaklatásnak és fenyegetésnek vannak kitéve" – húzta alá Hovland, aki szerint az Egyesült Államok külföldi ellenségei pontosan azt akarják, hogy a választópolgárok elveszítsék a demokráciába vetett hitüket.

Donald Trump csütörtökön a Twitteren azt állította, hogy egy szavazógép országszerte 2,7 millió olyan szavazatot semmisített meg, amelyet őrá adtak le. Trump állítását a közösségi portál azonnal megjelölte félrevezető információként. Az elnök állítása egy michigani, megyei szoftverhibára vonatkozott, ahol számolási hibát találtak, de kiderült, hogy emberi hibáról volt szó, amelyet időben észrevettek, és korrigáltak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×