eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Indiai katona őrt áll a Ladak felé tartó autóút mellett a Szrinagartól, a Dzsammu és Kasmír szövetségi állam nyári fővárosától 81 kilométerre fekvő Ganageerban, az indiai-kínai határ közelében 2020. június 17-én,, miután a két ország határőrsége között kialakult összetűzésben az előző nap legalább húsz indiai katona életét vesztette. Narendra Modi indiai miniszterelnök kijelentette, hogy Újdelhi békét akar, mindazonáltal képes arányos választ adni provokáció esetén.
Nyitókép: MTI/EPA/Farúk Hán

Kína és India megegyezett a kasmíri feszültség enyhítésében

A kínai külügyminisztérium kedden közölte: Peking és Újdelhi megegyezett abban, hogy lépéseket tesznek a feszültség enyhítése érdekében egy vitatott határszakasznál, ahol húsz indiai katona vesztette életét egy összetűzésben a múlt héten.

A kínai és az indiai hadsereg tisztségviselői először találkoztak a kasmíri Ladakhban történt incidens óta. A felek hétfőn, többórás tanácskozást követően megegyeztek abban, hogy kivonják csapataikat a térségből, és pozitív, építő párbeszédet kezdenek - derült ki indiai kormánykörökből.

Eközben Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő álhírnek nevezte azokat az értesüléseket, amelyek szerint 40 kínai halálos áldozata van a konfliktusnak. Egy indiai miniszter vasárnap azt mondta: Kína legalább negyven katonát vesztett.

A súlyos összetűzésre Kína szerint azután került sor, hogy az indiai határőrök kétszer is illegálisan kínai területre léptek, és provokálták a kínai katonákat.

  • A kasmíri térséghez tartozó Ladakhban Kína csaknem egy Magyarországnyi, 90 ezer négyzetkilométer indiai területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladakh természetes része, ezért Indiához kell tartoznia.
  • A két ázsiai ország között 1962-ben rövid határkonfliktus zajlott a térségben.
  • A vitatott hovatartozású Kasmíron India, Pakisztán és - kisebb részben - Kína osztozik.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×