INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

india

kína

határ

határvita

Határvitája van a Föld két legnépesebb országának - leültek, megbeszélik

Határvitája van a Föld két legnépesebb országának - leültek, megbeszélik

Infostart / MTI

A Himalájában vannak nyitott kérdések India és Kína között. Utóbbi katonái bevonultak olyan területekre, ahová talán nem kellett volna.

Indiai és kínai katonai vezetők tartottak tárgyalásokat szombaton, hogy megpróbálják csökkenteni a két ország között az elmúlt hetekben kialakult feszültséget a vitatott jogállású indiai-kínai határnál a Himalájában, miután május elején kínai katonák vonultak be olyan területekre, amelyeket India magáénak tart.

Korábban a helyi határvédelem illetékesei hiába próbálták rendezni a konfliktust. Pénteken a pekingi és az újdelhi külügyminisztérium illetékesei is megbeszéléseket folytattak a témában. Szombaton alezredesi rangú területi parancsnokok ültek össze. Az indiai hadsereg szombati közleménye mindössze annyiról számolt be, hogy az indiai és a kínai illetékesek folyamatos párbeszédet folytatnak diplomáciai és katonai csatornákon.

Az érintett terület India északnyugati részén, a Kasmírhoz tartozó Ladakhban fekszik.

Ezen a vidéken a két ország határvitája India és Pakisztán függetlenné válásáig, 1947-ig nyúlik vissza. A kínai ellenőrzés alatt álló Akszai Csin nevű területről indiai részre átfolyó Galván folyó völgyébe május elején kínai katonák érkeztek, amire válaszul India is több ezer katonát mozgósított. A kínai csapatok többszöri felszólítás után sem távoztak, a kínai és indiai katonák pedig többször összeverekedtek, kővel dobálták egymást, és össze-összeszólalkoztak. A kínaiak sátrakat állítottak és bunkerépítéshez szükséges építőanyagot hoztak a folyóvölgybe.

A két ország között legutóbb 2017-ben, a szintén vitatott szikkimi határvidéken volt hasonló határvillongás, az indiai-bhutáni-kínai hármashatárnál fekvő Doklam-fennsíkon.

A kasmíri térséghez tartozó Ladakhban Kína

csaknem egy magyarországnyi, 90 ezer négyzetkilométer indiai területet

követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladakh természetes része, s ezért Indiához kell tartoznia.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018