INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

szíria

törökország

vlagyimir putyin

tálas péter

háború

A török hadsereg által támogatott szíriai ellenzéki milicista a szíriai Rász el-Ajn közelében 2019. október 18-án. A harcok a kurd milíciák ellen folytatódnak Rász el-Ajn térségében annak ellenére, hogy az előző nap az Egyesült Államok és Törökország ötnapos tűzszünetben állapodott meg Észak-Szíriára vonatkozóan.

Tálas Péter: A szíriai kártyákat gyakorlatilag Moszkva osztja

Bonyolult a helyzetük azoknak a menekülteknek, akik a török–szír konfliktus miatt a legnagyobb veszélyben vannak – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója. Tálas Péter szerint a helyzetre a legnagyobb hatással Oroszország és Vlagyimir Putyin orosz elnök van.

A török–szír konfliktus miatt a legnagyobb veszélyben lévő menekültek egy része valószínűleg visszamenne Szíriába, bár abban nem biztos, hogy ez lenne a számunkra a legideálisabb hely – fogalmazott az InfoRádióban Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója. "Itt mégiscsak arról van szó, hogy a szíriai menekültek többsége nem kurd, hanem arab, és ez azt jelenti, hogy ők

egy kurd területre kerülnének vissza, nem oda, ahonnan eljöttek.

Ettől függetlenül felteszem, hogy egy részük biztos visszamenne. Egy részükről pedig azt gondolom, hogy nem akar visszamenni, részben azért, mert nem látja biztosítva, hogy a szíriai életét, részben pedig azért, mert a szíriai menekültek egy része a polgárháború elől menekült, de sokan vannak azok is, akik az Aszad-rezsim elől is menekültek. Vagyis egy részük biztos, hogy nem akar visszamenni" – ismételte meg.

Tálas Péter szerint a helyzetre a legnagyobb hatással Oroszország lehet. Úgy vélte,

"a következő nagy lépés majd akkor következik be, amikor Szocsiban tárgyalni fog Erdogan és Putyin.

Meggyőződésem ugyanis, hogy jelenleg a szíriai kártyákat gyakorlatilag Moszkva osztja" – fogalmazott.

A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója úgy véli, hogy a törökök mellett az Egyesült Államoknak is az az egyik célja, hogy felszámolják a kurd autonómiát. Ráadásul azokat az Egyesült Államok azon állításait, hogy ezt a kurdokkal már megbeszélték, egyelőre nem látszik megerősíteni a kurd fegyveres szervezetek magatartása – mutatott rá.

"Két város közeléből, Tell-Abjadból és Rász el-Ajnból ki fognak vonulni, arról viszont abszolúte nem akarnak hallani, hogy a teljes területet elhagyják."

Tálas Péter hozzátette, a tűzszünetet azért is kötötték, hogy néhány napig az Egyesült Államok felügyelje a kurd területeket.

Nyitókép: MTI/AP

Kapcsolódó hang

Tálas Péter a török-szír-kurd konfliktusról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018