eur:
392.64
usd:
366.12
bux:
66775.82
2024. április 25. csütörtök Márk
A török hadsereg által támogatott szíriai ellenzéki milicista a szíriai Rász el-Ajn közelében 2019. október 18-án. A harcok a kurd milíciák ellen folytatódnak Rász el-Ajn térségében annak ellenére, hogy az előző nap az Egyesült Államok és Törökország ötnapos tűzszünetben állapodott meg Észak-Szíriára vonatkozóan.
Nyitókép: MTI/AP

Tálas Péter: A szíriai kártyákat gyakorlatilag Moszkva osztja

Bonyolult a helyzetük azoknak a menekülteknek, akik a török–szír konfliktus miatt a legnagyobb veszélyben vannak – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója. Tálas Péter szerint a helyzetre a legnagyobb hatással Oroszország és Vlagyimir Putyin orosz elnök van.

A török–szír konfliktus miatt a legnagyobb veszélyben lévő menekültek egy része valószínűleg visszamenne Szíriába, bár abban nem biztos, hogy ez lenne a számunkra a legideálisabb hely – fogalmazott az InfoRádióban Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója. "Itt mégiscsak arról van szó, hogy a szíriai menekültek többsége nem kurd, hanem arab, és ez azt jelenti, hogy ők

egy kurd területre kerülnének vissza, nem oda, ahonnan eljöttek.

Ettől függetlenül felteszem, hogy egy részük biztos visszamenne. Egy részükről pedig azt gondolom, hogy nem akar visszamenni, részben azért, mert nem látja biztosítva, hogy a szíriai életét, részben pedig azért, mert a szíriai menekültek egy része a polgárháború elől menekült, de sokan vannak azok is, akik az Aszad-rezsim elől is menekültek. Vagyis egy részük biztos, hogy nem akar visszamenni" – ismételte meg.

Tálas Péter szerint a helyzetre a legnagyobb hatással Oroszország lehet. Úgy vélte,

"a következő nagy lépés majd akkor következik be, amikor Szocsiban tárgyalni fog Erdogan és Putyin.

Meggyőződésem ugyanis, hogy jelenleg a szíriai kártyákat gyakorlatilag Moszkva osztja" – fogalmazott.

A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója úgy véli, hogy a törökök mellett az Egyesült Államoknak is az az egyik célja, hogy felszámolják a kurd autonómiát. Ráadásul azokat az Egyesült Államok azon állításait, hogy ezt a kurdokkal már megbeszélték, egyelőre nem látszik megerősíteni a kurd fegyveres szervezetek magatartása – mutatott rá.

"Két város közeléből, Tell-Abjadból és Rász el-Ajnból ki fognak vonulni, arról viszont abszolúte nem akarnak hallani, hogy a teljes területet elhagyják."

Tálas Péter hozzátette, a tűzszünetet azért is kötötték, hogy néhány napig az Egyesült Államok felügyelje a kurd területeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel fogja közzétenni a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást, a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×