eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kafr-Dzsana, 2018. március 9.A Törökország által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg lázadócsoport milicistái Kafr-Dzsanában 2018. március 9-én, miután elfoglalták a kurdoktól az Afrínban fekvő falut. A török haderő január 13-án nagyszabású hadműveletet indított a szíriai Afrín kerületet ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen arra hivatkozva, hogy az YPG a törökországi betiltott szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese. (MTI/EPA/Aref Tammaui)
Nyitókép: MTI/EPA/Aref Tammaui

A szárazföldön is megkezdődött a török offenzíva Szíriában - videóval

Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen. Francia kérésre csütörtökön összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A török államfő a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy a beavatkozás a Béke Forrása (Baris Pinari) fedőnevet kapta.

Ezzel párhuzamosan az NTV török hírtelevízió arról számolt be, hogy

több nagyobb robbanás rázta meg a délkelet-törökországi Ceylanpinarral szemben, a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Ain városát.

Az NTV szerint a tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra, ahonnan a helyszíni felvételek alapján füstfelhők láthatók.

Az YPG kurd fegyveres szervezet szerint a török légicsapásokban eddig három fegyveresük és öt civil vesztette életét, valamint tucatnyian megsebesültek. Süleyman Soylu török belügyminiszter szerint a civil áldozatokról szóló hírek az PKK "lejárató kampánya".

  • Irak, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek is elítélte a török katonai műveletet, az iráni házelnök pedig lemondta ankarai útját.
  • Ha a szíriai török hadműveletek "nem lesznek emberségesek", akkor Washington tönkreteszi a török gazdaságot - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva szerda délután. Trump az egyik újságírónak válaszolt így, aki arról faggatta: mit tesz, ha a törökök "eltörlik" a Föld színéről a szíriai kurdokat. Az nem derült ki, hogy mit ért az elnök az alatt, hogy "nem humánus".

"Tömegesen menekülnek az emberek"

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet szóvivője megerősítette szerdán, hogy török harci repülőgépek csapásokat mértek Szíria északkeleti részén lévő kurd területekre. Musztafa Bali szerint a török repülők civilek lakta területeket bombáznak. "Hatalmas a pánik a régió lakosai körében" - írta Bali a Twitter-profilján.

A TRT török állami műsorszolgáltató szerint a török hadsereg öt célpontra mért csapást a Törökországgal közös határ közelében található északkelet-szíriai Rász-el-Áinban. A TRT ezenkívül felvételeket mutatott a délkelet-törökországi Diyarbakir támaszpontjáról felszálló F-16-os vadászrepülőgépekről, amelyek a tájékoztatás szerint csatlakozni fognak a hadműveletekhez.

A TRT szerint török tüzérségi egységek szíriai kurd harci állásokat lőnek a stratégiai fontosságú észak-szíriai Tell-Abjad városában. A beszámoló szerint a Szíriával határos Sanliurfa tartományi Akcakale kerületben a mintegy 6 kilométerre Tell-Abjadtól állomásozó egységek lőszerraktárakat támadnak, a TRT szerint füstfelhő száll fel a térségben.

Egy szemtanú Tell-Abjadban azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy robbanások zaja hallatszik, és füst száll fel a Törökországgal közös határ mentén, miközben az emberek tömegesen menekülnek el a városból.

A Szíriai Demokratikus Erők koordinációs és műveleti központja Twitter-profilján beszámolt arról, hogy repüléstilalmi zóna létrehozását kérik az Egyesült Államoktól és a koalíciótól "az ártatlan emberek elleni támadások megakadályozása érdekében".

Szerdán Törökország szíriai határán október 14-éig iskolaszünetet rendeltek el, és az ottomán korszakból származó katonai indulókat játszottak, miután megkezdődött a hadművelet Északkelet-Szíriában.

A kulcsfontosságú szíriai Tell-Abjad településétől alig hat kilométerre fekvő délkelet-törökországi Akcakaléban a hatóságok hangszórókat helyeztek el a köztereken, amelyeken keresztül hazafias dalok szóltak - közölte a Habertürk tekintélyes török hírportál.

A TRT török állami műsorszolgáltató szerint az akcakalei hatóságok teljes készültségben vannak, és már figyelmeztették a lakosokat, hogy Szíriából esetleg átlőhetnek török területre.

Szíria ellen fog állni

Szíria eltökélte, hogy "minden törvényes eszközzel" útját állja egy török támadásnak - idézett szerdán szíriai külügyminiszteri forrást az arab ország közmédiája.

A kormány "magához öleli tékozló fiait, ha megjön ismét az eszük" - tette hozzá a külügyminisztériumi tisztségviselő nyilvánvalóan a szíriai kurdokra utalva, akik uralják az ország északkeleti részét.

Törökország célja elűzni a kurd harcosokat, miután az Egyesült Államok katonái megkezdték elvonulásukat a határövezet egy részéről.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres koalíció szóvivője szerdán azt mondta, hogy

a szervezet "nyitva hagyja az ajtót" az együttműködés előtt a szíriai kormánnyal vagy más regionális hatalmakkal a terület védelmében.

Hozzátette, hogy az SDF-nek, amely Szíria mintegy 30 százalékát uralja, pillanatnyilag nincs kapcsolata a kormányoldallal.

Telefon Putyinnak

Az északkelet-szíriai török hadműveletről Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán már telefonon is beszélt. Erdogan biztosította Putyint, hogy a katonai beavatkozás megnyitja az utat a szíriai polgárháború politikai rendezése előtt - közölte a török államfői hivatal röviddel a művelet megkezdése előtt.

Erdogan hangsúlyozta: terveik szerint az offenzíva hozzájárul ahhoz, hogy Szíriában béke és stabilitás köszöntsön be.

Kiemelte egyúttal: Ankara számára alapvető a szíriai nép jogainak és érdekeinek védelme. A török államfő méltányolta Moszkva konstruktív hozzáállását is az ügyhöz.

Bár a szíriai polgárháborúban Törökország a mérsékelt ellenzéki milíciákat, Oroszország viszont a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerőket támogatja, a felek az asztanai (nur-szultani) béketárgyalások keretében 2017 januárja óta keresik a politikai megoldást a konfliktusra.

A török és az orosz elnök telefonbeszélgetését megelőzően Moszkva felszólította Ankarát: tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek akadályoznák a szíriai rendezést. Moszkva reményének adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy Törökország tiszteletben tartja Szíria területi és politikai épségét.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov hétfőn közölte:

Putyin és Erdogan nem vitatta meg előzetesen a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres ernyőszervezet elleni török offenzívát.

Peszkov akkor úgy ítélte meg: korai még következtetéseket levonni azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással lesz a rendezési folyamatra az amerikai csapatok kivonása Északkelet-Szíriából.

Szerdán időközben a török elnöki szóvivő, Ibrahim Kalin is telefonon értekezett Robert O'Briennel, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával. A beszélgetés fő témája az a biztonsági övezet volt, amelyet a szándék szerint Törökország alakít ki az SDF-től megtisztított területen. Kalin rámutatott: a biztonsági övezet célja a török-szíriai határ megtisztítása a terroristáktól Szíria területi integritásának keretein belül, a szíriai menekültek hazatérésének szavatolása, valamint az Iszlám Állam dzsihadistáival szemben zajló harc határozott folytatása.

Az SDF az Egyesült Államok legszorosabb helyi szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban, amelynek során modern harci eszközökkel és fegyverekkel látta el a kurd koalíciót.

Ankara az SDF gerincét alkotó Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát nemzetbiztonsági fenyegetésnek és terrorszervezetnek tartja. Törökország szerint az YPG a szakadár Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) a szíriai szövetségese, amely immár 35 éve folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban az ottani kurd kisebbség függetlenségéért. A PKK-t Ankara mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekinti.

Süleyman Soylu török belügyminiszter szerdán visszautasította azokat a - nyugati országokból érkező - állításokat, amelyek szerint a török hadművelet át fogja rendezni a többnyire kurdok lakta Északkelet-Szíria demográfiai összetételét.

Az SDF mintegy 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát az Eufrátesz folyó és Irak között.

Erdogan a közelmúltban többször jelezte: Ankara elégedetlen az SDF területein Washingtonnal közösen tervezett biztonsági övezet kialakításának előrehaladásával, ezért indít hadműveletet a térségben.

Az amerikai erők hétfőn megkezdték a kivonulást a térségből, ezzel megnyitották az utat a török offenzíva előtt. Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel "hátba szúrta" szövetségeseit.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×