INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

törökország

szíria

vegyi fegyver

kurd

Török katonák az észak-szíriai Manbidzs térségében 2019. október 14-én. Törökország október 9-én offenzívát indított Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia ellen, a szíriai hadsereg pedig alakulatokat küld a török határ menti térségbe, hogy segítsen a népvédelmi egységeket is magába foglaló Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a török offenzíva megállításában.

Vegyi fegyverek bevetésével vádolják a kurdok a török hadsereget

Infostart

A török hadsereg nemzetközi egyezményekben tiltott napalmot és foszfort vetett be az Északkelet-Szíriában folytatott hadműveletében - állítja az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációja nevű szíriai kurd hatóság. A török védelmi miniszter ezt tagadta, szerinte éppen a kurd milícia használ vegyi fegyvert és ezt igyekszik a törökökre kenni.

A kurd hatóságok a közösségi médiában olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken égési sérüléseket szenvedett gyermekeket lehetett látni. Az északkelet-szíriai Haszake tartomány egyik orvosa szerint

ezek a sebek pontosan ilyen tiltott fegyverek alkalmazására utalnak.

A Rász el-Ainnál zajló török agresszióban a nemzetközi jog és szerződések nyilvánvaló megsértésével, válogatás nélkül, különböző fegyvereket használnak - húzta alá a kurd hatóság. "Látva tervének teljes kudarcát, Recep Tayyip Erdogan török elnök olyan nemzetközileg tiltott fegyvereket vetett be, mint a napalm és a foszfor" - hangsúlyozta a kurd kormányzat.

Az utóbbi napok harcai Rász el-Ain térségére összpontosítanak. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns aktivistahálózat úgy tudja, a török hadsereg és szíriai arab szövetségesei részben elfoglalták a várost a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciától, amelyet Ankara a terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai ágának tart.

Az OSDH egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy a török csapatok vagy a szövetségeseik tiltott fegyvereket használtak volna. Az aktivista hálózat ugyanakkor közölte, több sebesültet is égési sérülésekkel szállítottak egy közeli kórházba. Hulusi Akar török védelmi miniszter ugyanakkor cáfolta a híreszteléseket azt hangtsúlyozva, hogy a török haderő eszköztárában nincs vegyi fegyver. Egyben azt állította, hogy a YPG alkalmaz vegyi fegyvert, amit megpróbálnak a török hadseregre kenni.

A török offenzíváról korábbi cikkeinket ITT olvashatja.

Nyitókép: MTI/AP
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018