INFORÁDIÓ 
2020. április 9. csütörtök
Erhard

brexit

eu

boris johnson

Megvan a brexitmegállapodás

Megvan a brexitmegállapodás

Infostart / MTI

Kicsivel azután, hogy a Twitteren Jean-Claude Juncker és Boris Johnson bejelentette, hogy megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről, máris úgy tűnik, komoly akadályokba ütközik az elfogadása.

Íme a - valószínűleg - történelmi Twitter-bejegyzés.

Bejegyzésében Juncker tisztességesnek és kiegyensúlyozottnak nevezte az egyezséget, s javaslatot tett annak jóváhagyására a délután kezdődő EU-csúcstalálkozón.

"Ahol akarat van, ott megállapodás is van" - írta a brüsszeli testület vezetője.

A brüsszeli testület vezetője levelet küldött Donald Tusknak, a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökének, amelyben arról számolt be, hogy sikerült egyetértésre jutni a bénultság fő okának számító ír-északír helyzet rendezésére szolgáló rendelkezésekről és a jövőbeli viszonyrendszerről szóló politikai nyilatkozat szövegéről is. Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság és Boris Johnson egyaránt támogatásáról biztosította mindkét dokumentumot, és felszólított annak mielőbbi aláírására.

Kiemelte továbbá, noha nagyon sajnálja, hogy a britek a távozás mellett döntöttek, ezen körülmények között az EU érdekeit a tagság rendezett megszűnése, illetve a baráti, partneri kapcsolatok fenntartása szolgálja legjobban.

"Úgy gondolom, hogy itt az ideje lezárni a kiválási folyamatot, és minél hamarabb továbblépni a jövőbeli kapcsolatok kérdésére"

- közölte.

Johnson úgy vélekedett, hogy "nagyszerű" megállapodást sikerült kötni, amely lehetővé teszi "az ellenőrzés visszaszerzését".

Johnson elégedett

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint "nagyszerű új megállapodás" született a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről. Johnson csütörtöki Twitter-bejegyzése szerint a megállapodás lehetővé teszi "az ellenőrzés visszaszerzését". A brit kormányfő szerint most a londoni parlamenten a sor, hogy szombaton "jusson a brexitfolyamat végére" annak érdekében, hogy végre más elsődleges fontosságú feladatokra, köztük a megélhetési költségekre, az állami egészségügyi ellátó szolgálatra (NHS), az erőszakos bűncselekmények elleni fellépésre és a környezetvédelemre lehessen összpontosítani a figyelmet.

A brit kormány már előzőleg bejelentette, hogy rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi szombatra

a brexitfolyamat szempontjából kritikus csütörtök-pénteki EU-csúcs megvitatására. A legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) - amelynek alsóházi szavazataira a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van - csütörtökön mindazonáltal közölte, hogy a megállapodási tervezetet jelenlegi formájában nem tudja támogatni.

Corbyn: a helyzet rosszabb, mint May idejében volt

A brit Munkáspárt elnöke, Jeremy Corbyn a Sky Newsnak nyilatkozva azt mondta, a miniszterelnök még rosszabb megállapodást kötött az EU-val, mint elődje, Theresa May, így borítékolja, hogy a brit parlamenten megbukik az egyezség. Szerinte veszélybe került a jog, de az élelmiszerbiztonság és a környezetvédelmi normák is, ezért úgy látja, a nép kezébe kell adni a döntést a megállapodásról.

EU-s reakciók

Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója leszögezte, hogy a szöveg megfelel a bennmaradó tagállamok által korábban lefektetett követelmények mindegyikének, és jogbiztonságot teremt minden területen, ahol a rendezetlen kilépés bizonytalanságot okozna. Arról is beszámolt emellett, hogy Johnson délelőtt magabiztosnak mutatkozott azzal kapcsolatban, hogy sikerül az ügyben többséget szereznie a londoni alsóházban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke üdvözölte a fejleményeket, s reményét fejezte ki, hogy a ratifikáció során sem lesznek problémák.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament illetékes koordinátora megállapította, hogy ezen egyezség biztosítja az egységes piac integritását, tiszteletben tartja az EU értékeit és megakadályozza a kemény határok visszaállítása az Ír-szigeten. "A kérdés pusztán az, hogy el fogja-e fogadni a brit parlament" - közölte.

Előzmények

Kevéssel előtte Angela Merkel német kancellár a német álláspontot a Bundestagban ismertetve elmondta, nem értek még célba a brit európai uniós tagság rendezett megszüntetéséről folytatott tárgyalások, és nem lehet megjósolni, hogy milyen eredményre vezet az uniós állam- és kormányfők tanácskozása az ügyről.

"Közel a megállapodás az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről, a felek képviselői a hozzáadottérték-adó kérdését leszámítva gyakorlatilag minden egyéb területen egyetértésre jutottak" - ezt csütörtök reggel diplomáciai források közölték.

Névtelenséget kérő brüsszeli tisztségviselők arról számoltak be, hogy szerda éjszaka a brit és az uniós delegációknak sikerült olyan, rendkívül érzékeny témákban is megegyezniük, mint a politikai bénultság fő okának számító ír-északír helyzet. "Ideiglenes megállapodást értünk el a hozzáadottérték-adón kívül minden pontban" - erősítette meg egy illetékes a Politico brüsszeli hírportálnak.Sajtóhírek szerint ugyanakkor Boris Johnson brit kormányfő egyelőre hivatalosan nem biztosította támogatásáról a körvonalazódó egyezséget.

Az InfoRádió tudósítója szerint a brit parlament északír pártján hasalhat el a megállapodás.

A hírre reagálva mindenesetre szárnyalni kezdett az angol font - írja a Portfolio.hu.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018