INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

brexit

nagy-britannia

eu

boris johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök (k) az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján 2019. október 17-én. A tárgyalások középpontjában a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről született megállapodás áll.

Brexit: történelmi szombat vár Nagy-Britanniára

A brit sajtó „Szuperszombatnak” nevezi a parlament szombati ülését, amikor a törvényhozás eldönti, elfogadja-e Boris Johnson miniszterelnök és Brüsszel alkuját Nagy-Britannia EU-kilépéséről. A szavazás nem lefutott sokan mutatnak az alku gazdasági káraira.

A brit futballnyelvben használatos Szuperszombat kifejezéssel írja le sok brit lap, hogy mivel szembesül majd Boris Johnson a parlamentben. Bár a brit kormányfő és Brüsszel is örül, hogy végre megállapodtak a módosított szabályrendszerről, melynek nyomán kisebb sokkal távozhatnak a britek az Európai Unióból,

történelmet író csata várható a parlamenttel, amely 1982 óta nem ült össze szombati napon.

Johnson azt mondta, „önbizalommal telve” érkezik haza Brüsszelből. A képviselőknek nagyon jó oka van megszavazni a megállapodást – tette hozzá.

Péntek reggel azonban már azzal volt tele a brit sajtó, hogy mekkora gazdasági károkat okoz a Johnson-féle alku – például a gazdasági növekedés jelentős visszaesésével.

Ellenzők

A kormányfőt több oldalról is szorongatják: egyrészt a brexitpárti és koronahű északír protestáns párt utasítja el a megállapodást. Az ő véleményük azért számít, mert idáig hozzájuk igazodtak a parlamenti konzervatív frakció keménybrexit-párt képviselői.

A másik oldalon a Munkáspárt mond nemet - azért is, mert alternatívaként akarja mutatni magát a lehetséges előre hozott választásokon.

Az önálló Skóciát akaró Skót Nemzeti Párt is kizárta az alku támogatását, mert szerinte „királyi módon átvágják Skóciát és egyedül ők veszítenek”. Az SNP javaslatot nyújtott be az alku elvetéséről és az október végi kilépési határidő kitolásáról. Emellett előre hozott választásokat követel.

Az északír pártról a brit parlamentben korábban ITT írtunk.

Amiben bízni lehet

Johnson viszont azért bízik, mert úgy tűnik, mellé állt a konzervatív keménymag. Jacob Rees-Mogg alsóházi elnök, a csoport volt vezetője a görög mitológiát idézve azt írta egy újságcikkben, hogy „a kormányfő Iaszónhoz hasonlóan, az Aranygyapjút keresve, a leghatalmasabb akadályokon áthágva egy olyan alkuval tért vissza, amely eleget tesz a brexitnépszavazáson kapott mandátumnak (...) Ne stagnáljunk, ugorjunk előre, ragadjuk meg ezt a győzelmet, amire a brit nép szavazott” – lelkesítette társait.

Johnson önbizalmát az is növeli, hogy már pár hete tudja: munkáspárti képviselők egy csoportja is átáll hozzá, mert olyan választókörzetekből jönnek, ahol a választók nagy arányban a brexitre szavaztak.

A miniszterelnök közben megpróbált egyszerre üzenni a különböző parlamenti erőknek:

„Fogjunk össze, csináljuk meg

ezt a dolgot! Bízom benne, hogy amikor parlamenti kollégáim megismerik a megállapodást, szombaton és a következő napokban rá szavaznak majd. Ezzel az alkuval egységes Egyesült Királyságként léphetünk ki és együtt dönthetünk a jövőnkről” – mondta.

Johnsonnak segítő kezett nyújtott Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök, amikor közölte: az EU nem tolja többé ki a brit kilépési dátumot. Ezzel értelmét veszti a „no-deal” brexitet tiltó brit törvény, azaz, ha a westminsteri parlament nem szavazza meg a rendezett kilépést, akkor még mindig jöhet a szabályozatlan és kaotikus hatásokkal fenyegető keménybrexit.

Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Kapcsolódó hang

Mire számíthat Johnson a Szuperszombaton?
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018