eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Most jön a feketeleves: ennyit veszít minden egyes brit kereső, ha lesz brexitpaktum

Számítások szerint 130 milliárd font értékű elmaradó GPD-növekedés lesz a brexit eredménye Nagy-Britannia számára. Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön kötött alkut az EU-val a rendezett brit kilépésről, ám otthon még ezt el kell fogadtatnia a parlamenttel.

Hiába a megkönnyebbülés, hogy sikerült véget vetni a patthelyzetnek, Boris Johnson brexitmegállapodása 6,7 százalékos kieső GDP-vel, azaz a a brit gazdaság számára 130 milliárd font veszteséggel lesz egyenértékű az elkövetkező 15 évben. Ezt nem független közgazdászok, hanem

maga a brexit támasztotta lehetőségek felnagyításában érdekelt brit kormány ismerte el.

Johnson bírálói a szemére vetették, hogy rosszabb alkut kötött, mint elődje, Theresa May. Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezére is ezt hangoztatja és kormány által készített prognózis szerint jogos lehet a bírálata.

Közben Angela McGowan, a brit Gyáriparosok Szövetsége igazgatója szerint a brexit kihat az amúgy is gyenge északír gazdaság minden aspektusára, és éreztetni fogja hatását a befeketéseke, a termelékenységre és a versenyképességre.

"A megállapodás előrelépés, mert van benne valami, ami felismeri Észak-Írország sajátos helyzetét" - tette hozzá.

Ugyanakkor Johnson miniszterelnöknek nehéz dolga lesz, amikor a brexitalku gazdasági előnyeit akarja majd ecsetelni a képviselőknek a szombati, rendkívüli szavazas előtt. Elődje, Theresa May alkuja szorosabb gazdasági köteléket tartott volna fel Európa és a britek között, annak ellenére hogy ugyanúgy kiléptette volna hazáját a közös piacból és a vámúnióbol, mint a Johnson-terv.

A CNN kommentárja szerint Johnson alkuja

jobb a brit gazdaságnak, mintha megállapodás nélkül zuhanna ki az unióból,

ugyanakkor jelentős módon megváltoztatja a gazdasági életet. Egyrészt belép a képbe a vámszabályozás. Másrészt, ha a brit gyártók el akarnának térni az uniós szabványoktól - mert például az amerikai piacra termelnek -, akkor előfordulhat, hogy két féle változatban kell majd legyártaniuk termékeiket, hogy ne szoruljanak ki az európai piacról.

A brit gazdaság 80 százalékát adó szolgáltatások is újabb akadályokkal szembesülhetnek.

A zökkenőmentes kereskedelem az EU-val és a szabványokhoz való igazodás döntő fontosságú a brit jólét és a munkahelyek szempontjából. A jelenlegi alku ugyanakkor "elégtelen" a szolgáltatások terén.

Johnson terve emellett szabályos

gazdasági fájdalmakat is kiválthat:

az új vámhatárok például - számítások szerint – minden egyes brit átlagjövedelmét 2,5 százalékkal csökkentenék a vizsgált, 10 éves időszakban.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×