INFORÁDIÓ 
2020. április 9. csütörtök
Erhard

brexit

boris johnson

északír

nagy-britannia

európai unió

Most jön a feketeleves: ennyit veszít minden egyes brit kereső, ha lesz brexitpaktum

Most jön a feketeleves: ennyit veszít minden egyes brit kereső, ha lesz brexitpaktum

Számítások szerint 130 milliárd font értékű elmaradó GPD-növekedés lesz a brexit eredménye Nagy-Britannia számára. Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön kötött alkut az EU-val a rendezett brit kilépésről, ám otthon még ezt el kell fogadtatnia a parlamenttel.

Hiába a megkönnyebbülés, hogy sikerült véget vetni a patthelyzetnek, Boris Johnson brexitmegállapodása 6,7 százalékos kieső GDP-vel, azaz a a brit gazdaság számára 130 milliárd font veszteséggel lesz egyenértékű az elkövetkező 15 évben. Ezt nem független közgazdászok, hanem

maga a brexit támasztotta lehetőségek felnagyításában érdekelt brit kormány ismerte el.

Johnson bírálói a szemére vetették, hogy rosszabb alkut kötött, mint elődje, Theresa May. Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezére is ezt hangoztatja és kormány által készített prognózis szerint jogos lehet a bírálata.

Közben Angela McGowan, a brit Gyáriparosok Szövetsége igazgatója szerint a brexit kihat az amúgy is gyenge északír gazdaság minden aspektusára, és éreztetni fogja hatását a befeketéseke, a termelékenységre és a versenyképességre.

"A megállapodás előrelépés, mert van benne valami, ami felismeri Észak-Írország sajátos helyzetét" - tette hozzá.

Ugyanakkor Johnson miniszterelnöknek nehéz dolga lesz, amikor a brexitalku gazdasági előnyeit akarja majd ecsetelni a képviselőknek a szombati, rendkívüli szavazas előtt. Elődje, Theresa May alkuja szorosabb gazdasági köteléket tartott volna fel Európa és a britek között, annak ellenére hogy ugyanúgy kiléptette volna hazáját a közös piacból és a vámúnióbol, mint a Johnson-terv.

A CNN kommentárja szerint Johnson alkuja

jobb a brit gazdaságnak, mintha megállapodás nélkül zuhanna ki az unióból,

ugyanakkor jelentős módon megváltoztatja a gazdasági életet. Egyrészt belép a képbe a vámszabályozás. Másrészt, ha a brit gyártók el akarnának térni az uniós szabványoktól - mert például az amerikai piacra termelnek -, akkor előfordulhat, hogy két féle változatban kell majd legyártaniuk termékeiket, hogy ne szoruljanak ki az európai piacról.

A brit gazdaság 80 százalékát adó szolgáltatások is újabb akadályokkal szembesülhetnek.

A zökkenőmentes kereskedelem az EU-val és a szabványokhoz való igazodás döntő fontosságú a brit jólét és a munkahelyek szempontjából. A jelenlegi alku ugyanakkor "elégtelen" a szolgáltatások terén.

Johnson terve emellett szabályos

gazdasági fájdalmakat is kiválthat:

az új vámhatárok például - számítások szerint – minden egyes brit átlagjövedelmét 2,5 százalékkal csökkentenék a vizsgált, 10 éves időszakban.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018