INFORÁDIÓ 
2020. október 2. péntek
Petra

ursula von der leyen

várhelyi olivér

európai bizottság

uniós biztos

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (középen) érkezik az EU állam- és kormányfői csúcstalálkozójának második napi ülésére Brüsszelben 2018. március 23-án. A kormányfő mellett balról Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője, jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Ursula von der Leyen rábólintott, Várhelyi Olivér hivatalos jelölt lett

Infostart

Az Európai Bizottság elnöke arról értesítette az Európai Tanácsot, hogy elfogadta a magyar és a francia kormány új jelöltjeit a biztosi pozíciókra.

Eszerint szinte biztos, hogy Várhelyi Olivér lesz a magyar uniós biztos. A Euronews azt írta, ezzel még egyenlőtlenebbé vált a még meg nem szavazott Európai Bizottság a nemek tekintetében: 15 férfi helye már megvan és a bizottsági elnökkel együtt 11 nő. Kérdés, hogy Románia kit fog jelölni, illetve, hogy lesz-e brit biztos. De a nemek aránya még két további női biztossal sem lenne egyenlő.

A bizottsági sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Thierry Breton francia biztosjelölt megkapja a korábbi francia jelöltnek szánt portfóliót, a közös piaccal foglalkozót.

Várhelyi Olivér ezzel szemben nem biztos, hogy a Trócsányi Lászlónak kijelölt bővítés- és szomszédpolitikát kapja.

Ez attól is függ, hogy a román kormány kit fog ajánlani biztosjelöltnek. A Népszava is úgy értesült, hogy Ursula von der Leyen akkor fog dönteni véglegesen a magyar, a francia és a még hiányzó román biztosjelölt tárcájáról, miután mindegyiküket jóváhagyta.

A magyar és a román jelöltet a jogi ügyekkel foglalkozó szakbizottság nem engedte tovább a biztosi meghallgatásokban. A Trócsányi László összeférhetetlenségéről szóló indoklást elutasította a magyar kormány és a biztosjelölt is.

A román kormányalakítás nehézségei miatt egyelőre nincs új bukaresti jelölt, márpedig Ursula von der Leyen új jelöltet vár, nem olyat, akit a már megbukott kormány terjesztett elő a posztra.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018