INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

várhelyi olivér

uniós biztos

orbán viktor

európai unió

Brüsszel, 2018. június 28.Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (b) és Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek ülésére az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2018. június 28-án. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Brüsszeli diplomatát jelölhetnek Trócsányi László helyére

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán

Az InfoRádió úgy értesült, hogy Várhelyi Olivér lehet Orbán Viktor új jelöltje a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős magyar uniós biztosi posztra.

Az Európai Parlament jogi szakbiztottsága (JURI) továbbra sem támogatja Trócsányi László biztosi kinevezését. Az eljárásrend értelmében a jogi szakbizottság három lehetőség közül választhatott volna:

  • ha az összeférhetetlenség egyszerűen feloldható például azzal, hogy a biztosjelölt eladja a részvényeit vagy visszafizeti a hitelét, akkor arra tesznek javaslatot,
  • portfóliócserét ajánlhattak volna, vagy
  • megállapítják a teljes alkalmatlanságot, és új biztosjelöltet kérnek.

Ma hivatalossá vált ez a harmadik verzió, és ha minden igaz, Ursula von der Leyen új biztosjelölt megnevezésére kérte a magyar kormányfőt. Az Európai Bizottság megválasztott elnöke a JURI múlt heti döntését követően már beszélt a Trócsányi Lászlót jelölő magyar kormányfővel, aki később azt nyilatkozta, több lehetőségen gondolkozik, de megvárja a bizottság írásos határozatát.

Orbán Viktor a Fidesz vasárnapi tisztújító kongresszusán arról beszélt, ki kell egyezni a másik oldallal, ami jelen esetben Nyugat-Európa, valamint együtt kíván működni a november elején hivatalba lépő új bizottsági elnökkel.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy miután maga a magyar miniszterelnök kérte a szomszédságpolitika és bővítés portfóliót, ezért a kormány ragaszkodik ehhez a területhez. Ráadásul Pásztor István délvidéki magyar politikus is nagy reményeket fűz ahhoz, hogy így jobban előmozdítható Szerbia uniós tagsága.

Tehát új jelölttel áll elő Magyarország, aki a háttérbeszélgetések szerint – mivel nincs nyomás Budapesten, hogy női jelölt legyen – egy férfi lesz, méghozzá Magyarország uniós tagsága történetében először egy kevésbbé ismert diplomata.

Az InfoRádió Brüsszelben tartózkodó tudósítójának értesülései szerint Várhelyi Olivér lehet az Európai Bizottság új magyar tagja,

ő Magyarország Europai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Kapcsolódó hang

Németh Zoltán tudósít Brüsszelből Trócsányi László biztosjelöltségével kapcsolatban
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018