eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Prága, 2018. október 6. Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke sajtótájékoztatót tart a csehországi helyi önkormányzati és részleges szenátusi választások eredményéről Prágában 2018. október 6-án. A részleges választás első fordulójában csupán két jelölt szerzett szenátori mandátumot. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Lövés dördült a cseh kormányfő repülőgépén

Andrej Babis és kísérete már a gépen volt, amikor elsült a kormányfő testőrének fegyvere.

Nagy valószínűséggel véletlenül elsült a cseh miniszterelnök egyik testőrének a fegyvere a kormányzati repülőgép fedélzetén kedden Brüsszelben, amikor Andrej Babis és kísérete már a gépen volt, hogy az európai uniós csúcsértekezlet befejezése után visszainduljanak Prágába.

A lövéskor senki sem sérült meg. A repülőgép nem rongálódott meg, és állapotának ellenőrzése után visszatért Prágába - erősítette meg szerdán a közszolgálati Cseh Televízió korábbi jelentését Magdalena Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkarának szóvivője és Ivana Nguyenová, a fegyveres testületeket ellenőrző bizottság (GIBS) szóvivője.

"Az egyik rendőr szolgálati fegyveréből lövés dördült el, nagy valószínűséggel véletlenül, ennek ellenére az eset körülményeit kivizsgáljuk" - mondta Ivana Nguyenová.

Az incidens a brüsszeli repülőtéren történt, amikor a gép fedélzetén összesen 22 személy tartózkodott, beleértve Babis kormányfőt is.

A szolgálati fegyver akkor sült el, amikor a testőr az előírásoknak megfelelően ki akarta venni belőle a töltényeket, hogy fegyverét átadja a pilótának - írta az Aktuálne.cz hírportál, amelynek tudósítója a repülőgépen tartózkodva szemtanúja volt az esetnek.

A kapitány, miután több mint egy órán keresztül átnézte a gépet, megállapította, hogy az sértetlen, és képes visszarepülni Prágába.

"A lövedéket megtaláltuk. A repülőgép testét nem sértette meg"

- jelentette a kapitány. A nyilvánosságra került értesülések szerint a lövés az élelmiszerhordó kocsit találta el. Hasonló, de sokkal súlyosabb eset történt egy cseh kormányzati gépen 1994-ben Svédországban. Antonín Baudys védelmi miniszter egyik testőre akkor szintén véletlenül és akaratlanul olyan szerencsétlenül sütötte el pisztolyát, hogy a golyó átfúrta a gép padlózatát, majd az alatta lévő üzemanyagtartályt. A kifolyó üzemanyag elöntötte a gép csomagterét, és a stockholmi tűzoltóknak csak többórás munkával sikerült rendet tenni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×