eur:
393.3
usd:
367.94
bux:
65897.55
2024. április 24. szerda György
Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése Strasbourgban 2019. március 26-án. A testület 410:192 arányban megszavazta az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését. A határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Az EP-nek a kérdésben meg kell állapodnia a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanáccsal.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Így oszthatják szét a brit mandátumokat az unióban a brexit után

A brexit után a lakosságszám és a májusi választás eredménye alapján osztanak szét a tagállamok között 27 brit mandátumot abból a 73-ból, amit a szigetország szerez, nem írnak ki időközi választást - tudta meg az InfoRádió az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának magyar tagjától.

Nagy-Britanniának azért kell részt vennie az EP-választáson, mert október 31-re módosította a kilépéséről szóló megállapodás elfogadásának dátumát.

"Addig, amíg az Egyesült Királyság nem lép ki az Európai Unióból, addig teljes jogú tagja annak, vagyis kötelezően küld 73 képviselőt az Európai Parlamentbe"

- tette egyértelművé az InfoRádióban Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője, az EP alkotmányügyi bizottságának tagja.

A szakpolitikus teljesen bizonytalannak nevezte azt, hogy az EU-ból kilépő britek "politikailag köztes állapotban lévő" EP-képviselői majd mikor hagyják el a közös parlamentet, október 31-én, a most látszó kilépési dátummal vagy csak később.

Hogy a brit mandátumokkal mi történik majd, arról Schöplin György elmondta, elvileg 27-et szétosztanak a tagállamok között, 46 pedig megszűnik, ennyivel csökken az EP létszáma, de ez csakis akkor lép életbe, ha Nagy-Britannia valóban kilép.

"Az eredeti ötlet az volt, hogy a 73 mandátumot eltesszük valamiféle hűtőszekrénybe.

De eztán jött a lobbizás különféle tagállamoktól: egyes országok például a demográfiai változások miatt plusz mandátumokhoz kell, hogy jussanak, így jár Svédország is, de csak a brexit után" - mondta a politikus.

Hogy a plusz svéd mandátum melyik párté lesz, arról úgy fogalmazott: a választás mindenhol arányos, így a május végi választás mindenhol eldönti, hogy ki milyen arányban részesülhet a helyekből.

A svédek (1) mellett a franciák (5), a spanyolok (5), az olaszok (3), a hollandok (3), az írek (2), a szlovákok (1), az észtek (1), a lengyelek (1), a románok (1), az osztrákok (1), a finnek (1), a dánok (1), a horvátok (1) és a litvánok (1) is kapnak még képviselői helyeket, de Magyarország, Lettország, Ciprus, Luxemburg, Málta, Szlovénia, Csehország, Görögország, Portugália, Belgium, Bulgária és Németország nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Már korábban is ismert volt, hogy az idei nem a Tesla éve lesz, hiszen lassuló eladásokkal küzd a cég, miközben igyekszik új termékeket bevezetni és ezzel új növekedési korszakot indítani. A vállalat problémáit az is jelzi, hogy az idei évben több mint 40 százalékot zuhant a cég részvényárfolyama, jelentősen alulteljesítve az S&P 500 indexet. A befektetői félelmek beigazolódtak a vállalat első negyedéves gyorsjelentésével, gyakorlatilag minden fontosabb soron visszaesésről számolt be a cég, ráadásul az elemzői várakozásokat is alulmúlta. Az árfolyam ennek ellenére mégis több mint 13 százalékot emelkedett a gyorsjelentést követően, miután a cég újabb ígéreteket tett a jövőbeli olcsóbb járműveivel kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×