eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése Strasbourgban 2019. március 26-án. A testület 410:192 arányban megszavazta az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését. A határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Az EP-nek a kérdésben meg kell állapodnia a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanáccsal.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Schöpflin György: a britek "zombi képviselőket" küldenek az EP-be

Nagy-Britannia is részt vesz az európai parlamenti választáson, dacára annak, hogy a szigetország lakói egy népszavazáson úgy döntöttek: kilépnek az unióból. Az erről szól megállapodást azonban nem tudták tető alá hozni, ezért néhány nap múlva 73 képviselőt küldenek annak a közösségnek a törvényhozásába, amelynek nem akarnak a tagjai lenni. Az InfoRádió utánajárt, hogy mi lesz az új brit EP-mandátumok sorsa.

A britek uniós tagsága az eredeti menetrend szerint március 29-én szűnt volna meg, de a londoni alsóház háromszor elvetette az EU-val novemberben kötött megállapodást, ezért Theresa May brit miniszterelnök már kétszer kezdeményezte a kilépés elhalasztását. Az áprilisi, soron kívüli uniós csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig tart – ennek azonban az a feltétele, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie az európai parlamenti választáson, ha a brit törvényhozás május 22-ig nem ratifikálja a kilépési megállapodást.

A kormány az összes parlamenti párttal megbeszélést tartott, hogy megoldást találjon, de az idő rövidsége miatt ez az EP-választások előtt már nem lehetséges - közölte David Lidington, a brit kormány kabinetirodájának vezetője.

A szigetország lakói tehát hiába vettek részt a brexitről szóló népszavazáson, május végén elmehetnek voksolni arról, hogy kik képviseljék őket annak az Európai Uniónak a parlamentjében, amelyből ki akarnak lépni. Ezzel az ellentmondásos helyzettel az unió törvényhozásának alkotmányügyi bizottsága is foglalkozott. A testület magyar tagja, Schöpflin György fideszes EP-képviselő az InfoRádiónak elmondta: Nagy-Britanniának nem lehetősége, hanem kötelessége részt venni az uniós választáson a szerződések alapján.

Nagy-Britannia 73 képviselőt küldhet az európai parlamentbe, de ők „zombi képviselők” lesznek

– emelte ki a magyar politikus. Schöpflin György szerint a brit EP-képviselők jogilag teljes jogú mandátummal rendelkeznek majd, ám azt senki sem tudja, hogy ennek milyen következményei lesznek.

A fideszes EP-képviselő egyetért azokkal, akik azt mondják, hogy

gazdaságilag pénzpazarlás, politikailag pedig nevetséges

uniós választást rendezni egy olyan országban, amely kilép az unióból, ám jogilag ez nem jogos kérdés.

Az EP brit képviselőinek a mandátuma a brexit után kiüresedik. 27-et szétosztanak a nagyobb tagállamok között, míg 46-ot nem töltenek be, vagyis az uniós törvényhozás létszáma 705-re csökken. Az újjáválasztott EP várhatóan júniusban tartja meg alakuló ülését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×