INFORÁDIÓ 
2019. június 27. csütörtök
László

brexit

angela merkel

brexit

Brüsszel, 2018. október 17. Angela Merkel német kancellár az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2018. október 17-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq *** Local Caption *** Angela Merkel német kancellár az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2018. október 17-én.

Angela Merkel a brexitről: nem adtuk fel

Infostart

Az Európai Unióból távozó Egyesült Királyságnak és a közösségben maradó 27 tagállamnak egyaránt a távozás megállapodáson alapuló formája, a rendezett brexit áll érdekében - hangsúlyozta szerdán Berlinben Angela Merkel német kancellár.

Az EU és a brit kormány kilépési megállapodásának ismételt elutasítása a londoni alsóházban ugyan "sajnálatos és szűkíti a lehetőségeket, de nem adtuk fel azt a célt, hogy a brexit rendezett formában valósuljon meg" - mondta Angela Merkel.

Hozzátette, hogy csak a brit alsóház soron következő két döntése - a rendezetlen brexit lehetőségének kizárásáról szóló szerdai és a távozás esetleges elhalasztásáról szóló csütörtöki szavazás - után lehet felmérni, hogy miként alakulhat a brexitfolyamat.

Mindenképpen kölcsönös engedményeken, kompromisszumokon alapuló megoldásra kell jutni.

Most egyedül a brit alsóház van döntési helyzetben, az EU jelenleg nem tudja befolyásolni az ügyet, az viszont már "más dolog, kompromisszumok tárgya lesz, hogy a partnerek együtt mit tudnak elérni" - fogalmazott a német kancellár.

A huszonhetek egységét eddig sikerült megőrizni, és ezért köszönet jár Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és Michel Barnier brexitügyi főtárgyalónak, akik kitűnően végezték munkájukat - mondta Angela Merkel egy más ügyben - Thonglun Sziszulit laoszi kormányfővel folytatott megbeszélése után - tartott tájékoztatón, kérdésre válaszolva.

A brit alsóház két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt. A kedd esti szavazáson az egyezményre 242, ellene 391 képviselő szavazott, vagyis 149 fős többséggel vetették el a megállapodást.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018