eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Kaya Mar uniópárti brit művész Theresa May brit miniszterelnököt ábrázoló alkotásával a brit EU-tagság megszűnését (brexit) ellenző tüntetésen a brit parlamentnél 2019. február 26-án. A brit EU-tagság a tervek szerint március 29-én szűnik meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Most már Theresa May maradása a tét

Patthelyzetbe jutott Nagy-Britannia és az Európai Unió brexittárgyalása - volt kénytelen elismerni a brit kormány. Mivel a hétvégén sem sikerült alkut kötni az ír határgarancia kérdésében, fennáll a veszélye, hogy a brit parlament kedden is leszavazza a jelenleg érvényes "válási paktumot".

Theresa May kormánya hétfőn kénytelen volt elismerni: "megfeneklettek" a brexittárgyalások. A brit miniszterelnök vasárnap este beszélt telefonon Jean-Claude Junckerral, az Európai Bizottság elnökével, de nem jutottak semmire.

Jegelték azt a tervét is, hogy az unió székhelyére látogasson, és ott aláírjon valamiféle új megállapodást.

A patthelyzet lényege az, hogy Brüsszel - Írország kérését figyelemben tartva - továbbra sem tudja elfogadni, hogy a britek valamikor a jövőben felmondják a garanciát, ha az elméletben meginduló európai-brit szabadkereskedelmi tárgyalások nem vezetnek olyan alkuhoz, hogy szabadon átjárható maradjon az ír-északír határ.

Az alku elmaradása azt jelentené, hogy életbe lépne a garancia, ami további időszakra - a keményvonalas brexithívők félelme szerint örökre -

vámunióban tartaná Nagy-Britanniát az EU-val.

A brexitnek így nem sok értelme lenne szerintük.

Mindez azt jelenti, hogy

May kedden ugyanazt a "válási paktumot" viszi a parlamenti szavazásra a Westminsterbe, amit az erősen megosztott brit alsóház egyszer már elvetett

- hacsak nem áll elő valamilyen meglepetéssel. Vezető konzervatív politikusok ugyanis azt sürgetik, hogy jegelje a beígért és várt szavazást, ha nem kap engedményeket Brüsszeltől.

A javaslat szerint Maynek inkább arról kéne véleményt kérnie a tory képviselőktől, hogy milyen brexitalkut tudnának elfogadni. A taktika célja az, hogy nyomást gyakoroljanak Brüsszelre, és engedékenységre kényszerítsék.

A lavírozgatással azt is elérnék, hogy May megtagadja a parlamenttől a lehetőséget, hogy leszavazza az alku nélküli, "kemény brexit" elvetését.

Ebből ugyanis az következne, hogy a brit kormánynak az EU-tagállamoktól kérnie kéne a brexit elhalasztását, hogy folytassa a tárgyalásokat Brüsszellel.

Közben lendületbe jöhetnének Nagy-Britanniában a második brexitnépszavazás támogatói, akik a jelenlegi közvéleménykutatási adatok szerint akár azt is elérhetnék, hogy a választók leszavazzák a brexitet és a szigetország az unió tagja maradjon.

A kilépés kitolása emellett annyira feldühítené a konzervatív képviselőket, hogy

veszélybe kerülne May miniszterelnök pozíciója

- legalábbis erre utalt a hétvégén kormánya két volt minisztere.

Miközben folyik a huzavona, a brit konzervatívok továbbra is csak ködös és részletesen nem kidolgozott, "technológiai alapú, alternatív szabályozásról" szóló elméleteket emlegetnek arról, hogyan lehetne vámszabályozás Nagy-Britannia és az EU között, de úgy, hogy szabadon haladjon a forgalom az ír-északír határon át.

Mindeközben a Daily Express című brexitpárti lap megszellőztette, hogy

az EU több milliárd fontot követelhet Londontól a brexithatáridő kitolása után

- azaz a gyakorlatban elveszítené azt a visszatérítést, amit még Margaret Thatcher "bokszolt ki" annak idején Brüsszelben. Boris Johnson volt külügyminiszter és a kemény brexit egyik élharcosa meg is jegyezte: az EU lekezelően bánik Nagy-Britanniával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×