eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését, azaz a brexitet ellenző tüntetők Londonban 2019. január 29-én. A brit parlament alsóháza vitanapot tart a kormány tervezett lépéseiről a brexittel kapcsolatban.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Fontos lépés történt a rendezett brexit felé

Soha nem volt akkora esély arra, hogy a brit parlament elfogadja a kormány megállapodástervezetét, mint most, miután Theresa May brit miniszterelnök és az Európai Unió képviselői megállapodtak a tartalékmegoldás időkorlátjáról - vélekedett az InfoRádióban Magyarics Tamás.

"Tulajdonképpen három pontról van szó, egy úgynevezett közös nyilatkozatról, ami azt jelenti, hogy

2020. december 20-ig találnak a felek megoldást,

de a britek, ha úgy látják, hogy az EU-ban nincs szándék az átmeneti megoldásra, ami nem tartja tartósan Észak-Írországot a vámunióban, akkor bármikor befejezheti a tárgyalásokat" - vélekedett a brexitügyi friss fejleményekről Magyarics Tamás, az ELTE egyetemi tanára, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa.

Ismert, szinte szó szerint az utolsó pillanatban kötött alkut a Strasbourgba látogató Theresa May brit miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A felek sajtótájékoztatója, ahol ezt bejelentették kedd első másodperceiben ért véget, így már azon a napon, amikor May ismét a brit parlament elé viszi a kérdést: az ország a válási egyezménynek megfelelően távozzon-e az EU-ból, vagy inkább a pár bőrönddel való drámai ajtócsapkodásra emlékeztető "kemény brexit" módszerével.

A három pont közül a második egy egyoldalú nyilatkozat az Egyesült Királyságtól, hogy a tárgyalásokat megszakíthatja minden további nélkül, ha az EU tárgyalóképességét nem tartja komolynak, végül pedig egy kiegészítés született a politikai deklarációhoz:

"Ezeket a tárgyalásokat a felek úgymond jó ízzel fogják folytatni" - foglalta össze Magyarics Tamás.

Hogy ez megoldás lesz-e az ír határkérdésre, arról azt mondta, a megoldást eltolták, ugyanis "az északír unionista pártiak és a kemény brexitesek attól féltek, hogy nem volt semmi határidő arra eddig, hogy az úgynevezett tartalékmegoldás lejárna bármikor is, vagy tartana olyan hosszú ideig, amilyen hosszú ideig tarthat". Most viszont - mint Magyarics rámutatott -

a jelenlegi megállapodás értelmében a britek bármikor kiléphetnek a tárgyalásokból, egyoldalúan, illetve az átmeneti időszak 2020. december 20-ig szól, addig meg kell születnie az alternatív megoldásnak.

Ha a megadott időpontig sem érnek véget a tárgyalások, az Egyesült Királyság minden következményt viselve lép ki az unóból, és az Ír-sziget egyesítése is lehetetetlenné válik.

A következő napok tétjéről Magyarics Tamás elmondta:

  • kedd: rendezett lesz-e a brexit?
  • szerda: megállapodás lesz-e a brexittel kapcsolatban vagy sem?
  • csütörtök: legyen-e további haladék a kilépésre?
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×