eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését (Brexit) ellenző tüntetők egyike Theresa May brit miniszterelnöknek öltözve egy Titanic című film egyik jelenetét adja elő a brit parlament épületénél 2019. január 15-én. A brit parlament alsóháza ezen a napon szavaz a brit európai uniós tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodásról.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Brexit - Elutasította a londoni alsóház a kilépés feltételeiről szóló megállapodást

A várakozásoknak megfelelően újból elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

A brit alsóház másodszor is nagy többséggel, 242 igen, 391 nem mellett utasította el Theresa May kormányfőnek a brexit feltételrendszeréről szóló megállapodását.

A brit kormányfő hétfőn, egy nappal a brit alsóházban tervezett szavazás előtt utazott Strasbourgba, ahol Jean-Claude Junckerrel tárgyalt. Később az Európai Bizottság elnökével közös sajtótájékoztatón jelentett be kiegészítéseket a még tavaly év végén tető alá hozott megállapodásához.

Theresa May: szerdán a megállapodás nélküli Brexitről, csütörtökön a halasztásról szavazhat a ház

A londoni alsóház szerdán arról tart vitát és szavazást, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e megállapodás nélkül az EU-ból, és ha ezt a lehetőséget a képviselők elutasítják, csütörtökön arról tartanak vitát és szavaznak, hogy a kormány kérje-e az EU-tól a Brexit elhalasztását - mondta kedd este Theresa May miniszterelnök, miután a ház nagy többséggel elutasította a Brexit-megállapodást.

A szavazás utáni felszólalásában May bejelentette azt is, hogy

ha a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét szerdán a képviselők elutasítják, csütörtökön arról tartanak vitanapot és szavazást, hogy a kormány kérje-e az EU-tól a Brexit elhalasztását.

Az alsóházban jelentős többségben vannak azok a képviselők, akik nem támogatják a megállapodás nélküli kilépést, így van esély arra, hogy ezt a ház szerdán leszavazza, vagyis nem kizárható, hogy csütörtökön valóban napirendre kerül a Brexit halasztásáról szóló indítvány.

Theresa May közölte: ha a ház a március 29-én esedékes Brexit elhalasztására szavaz, a kormány kérni fogja ehhez az EU hozzájárulását, és beterjeszti a halasztáshoz szükséges törvényjavaslatot.

Barnier: minden korábbinál fontosabb a felkészülés a rendezetlen kiválás esetére

Minden korábbinál fontosabb a megfelelő felkészülés az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválásának esetére a kiválási szerződés újabb brit parlamenti elutasítása után - figyelmeztetett az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója kedd este.

Michel Barnier azt írta a Twitteren, hogy az EU mindent megtett, hogy segítse a szerződés ratifikációját, a folyamat már csak az Egyesült Királyságban mozdítható ki a holtpontról.

A főtárgyaló egy korábbi bejegyzésében "veszélyes illúziónak" nevezte, hogy egyesek azt gondolják, a szigetországra megállapodás nélküli kilépés esetén is átmeneti időszak vár.

Leszögezte: amennyiben nem fogadják el a kiválási szerződést, akkor nem lesz átmeneti időszak sem.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×