INFORÁDIÓ 
2019. május 24. péntek
Eliza, Eszter

brexit

nagy-britannia

theresa may

európai unió

London, 2019. március 12. A brit parlament által közreadott, videofelvételről készült képen Theresa May brit miniszterelnök felszólal a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) tartott alsóházi vitán Londonban 2019. március 12-én. A képviselőház a nap végén várhatóan ismét szavaz a Brexit-megállapodásról. MTI/EPA

May veresége után újabb fontos nap következik

Újabb cikkünk a témában:

Folytatódik a brexit körüli bizonytalanság: a brit parlament kedden este leszavazta Theresa May miniszterelnök és Brüsszel módosított megállapodását, amely az Európai Unióból történő brit kilépést szabályozta volna. Ezek után újabb napokat kell várni, mire világosabbá válhat, milyen kimenetelt is választ a szigetország.

Újabb kemény pofon, újabb zavar – a súlyosan megosztott brit parlament többsége ismét egyetlen dologban értett egyet: hogy nem tetszik neki Theresa May miniszterelnök brexitegyezménye.

Szinte a teljes munkáspárti-liberális-skót nacionalista ellenzék, de a velük szemben a brexit kérdésében teljesen más álláspontot elfoglaló konzervatív keményvonalas kilépéspártiak és az ír protestáns Demokratikus Unionista Párt is a brit kormányfő és Brüsszel egyezménye ellen szavazott. Az ő 391 voksukkal szemben 242 főként konzervatív képviselő maradt hű miniszterelnökéhez – de mindez kevés volt.

A szürreális helyzetet mi sem tudná jobban leírni, mint hogy a hír bejelentése után a parlament előtt tüntető két, egymást ki nem álló tábor, a brexitpártiak és a maradni vágyók együtt törtek ki örömujjongásban.

Bent a házban közben, Theresa May-nek – nem tudni, hogy a megfeszített munkától vagy az újabb megalázó vereség lehetőségétől, de –

elment a hangja.

A miniszterelnök a parlamentben a vita során még kérlelte képviselőtársait: itt az idő, fogjunk össze és valósítsuk meg az alkut! Majd miután világossá vált veresége, ismét felállt és azt mondta „mélységesen sajnálja”, hogy másodszorra is elutasították az általa kiharcolt egyezményt.

Miközben Brüsszel azt mondja, hogy már elment a végsőkig és többet nem tárgyal Londonnal, a brit politikai elit tragikomikus brexit-tánca további váratlan lehetőségeket rejt magában. A fő kérdés az, hogy a parlament a szabályozatlan és akár áremelkedéseket hozó kilépés vagy valami más mellett teszi-e le a voksát.

Szerdán a képviselők arról szavaznak, hogy elvessék-e az alku nélküli brexit lehetőségét.

Mivel kedden már nemet mondtak az eléjük tárt alkura is, kérdés, hogy mi jön. Az ellenzéki Munkáspárt előrehozott választásokat akar – abban a reményben, hogy magához ragadhatja a hatalmat, amit arra használna el, hogy egy puhább brexitet valósítson meg.

Vele szemben keményvonalas konzervatívok az alku nélküli brexitért kampányolnak és alig várják március 29-én, amikor – elméletileg a britek kisétálnak az európai házból. És ott vannak még a második népszavazás hívei, akik bár a parlamentben nem erősek, de úgy érzik: a brit választók másodszorra az EU-ban maradásra voksolnának.

Terítéken van még a brexit késleltetésének lehetősége is,

de Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte: Nagy-Britanniának nagyon erős érve kell, hogy legyen, hogy ezt kérhesse és kérdés, hogy a lépés mire lenne jó. Egyes kommentátorok szerint arra, hogy May miniszterelnök harmadszor is a parlament elé vigye alkuját, hátha három lesz a brit igazság, és megszavazzák.

Csakhogy, Geoffrex Cox igazságügyi miniszter ajánlása szerint még a feljavított kilépési egyezménnyel is fennmarad a veszélye, hogy az ír határ kérdése miatt az EU örökre vámunióba kényszerítheti Nagy-Britanniát – tehát kétséges, hogy hirtelen megváltozna a képviselők véleménye az egészről. A hét folyamán talán kiderül, hogy mit is akar a brit parlament.

Nyitókép: MTI/EPA

Kapcsolódó hang

May veresége után újabb fontos nap következik
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018