eur:
394.14
usd:
363.2
bux:
65604.59
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: pixabay.com

Ellentmondásos helyzet pörgeti az amazonasi esőerdők pusztítását

Az új brazil elnök gazdasági akadályt lát a brazíliai esőerdők védelmében. Jair Bolsonaro korábban ígéretet tett arra, hogy országát kilépteti a párizsi klímaegyezményből és felszámolja a brazil környezetvédelmi minisztériumot. Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója arról beszélt, hogyan lehetne megteremteni a globális felelőségvállalást az Amazonas vidékéért.

Az Amazonas a bolygó legnagyobb összefüggő esőerdő rendszere, óriási folyók és mellékágai találhatók itt – közölte az InfoRádióval Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

  • A bolygó teljes édesvízkészletének 20 százaléka az Amazonas-medencében található,
  • az összes faj 10 százaléka itt él,
  • a szén-dioxid megkötés szempontjából nagy jelentősége van, az Amazonas a Föld tüdeje.

A WWF Magyarország igazgatója szerint a helyzet ambivalens: az emberi társadalmak elvárják, hogy Brazília ne nyúljon az esőerdőkhöz, azok érintetlenek maradjanak, de

mi vagyunk a fogyasztói azoknak a termékeknek, amelyek miatt pusztítják az erdőket.

Valamilyen gazdasági megállapodásra lenne szükség, a párizsi klímaegyezménnyel létrehozott pénzügyi forrás lehetne a megoldás a helyzetre – közölte Sipos Katalin. A 2015-ös egyezményben a klímaváltozás hatásainak ellentételezésére és a megfelelő intézkedések megvalósítására létrehoztak egy pénzügyi eszközt. Erre évente 100 milliárd dollárt adnak össze a fejlett országok, és ez az összeg a fejlődő országokban felhasználható.

A szakértő kiemelte: Brazília így ennek a kedvezményezettje lehet, de a forrás pontos felhasználási módját most dolgozzák ki. Ugyanakkor a legutóbbi,

lengyelországi klímacsúcson a részletekkel kapcsolatos megállapodásban Brazília húzta be a kéziféket,

annak, hogy az elszámolási szabályokat nem tudták tisztázni, éppen ez az ország volt az egyik oka – tette hozzá.

Kemény fába vágta a fejszét Bolsonaro

A mezőgazdasági minisztérium dönthet a brazíliai bennszülöttek földjeinek sorsáról az új elnök rendelete szerint. Jair Bolsonaro új elnök korábban ígéretet tett arra, hogy országát kilépteti a párizsi klímaegyezményből és felszámolja a brazil környezetvédelmi minisztériumot.

Az Amazonas-medence esőerdejében fák ezreit döntik ki, vagy perzselik fel nap mint nap. A világon még fellelhető trópusi esőerdők mintegy felét jelentő Amazóniában minden évben 14 ezer négyzetkilométernyi területről tűnik el a hagyományos élővilág, így

szűk hét évente egy egész Magyarországnyi terület növény- és állatvilága pusztul el, amely ökológiai katasztrófával fenyegeti a régiót.

A kiirtott fák így nem képesek megszűrni a levegőt szennyező anyagokat, amely évi 340 millió tonna szénnel terheli a levegő. A felperzselt földek 80 százalékán szarvasmarhát tartanak, amely jelentős metángázt juttat a légkörbe. Az éghajlatváltozás következtében az évszázad végére az amazonaszi növényfajok akár 69 százaléka is kipusztulhat.

Ezért is léptették életbe Brazíliában a párizsi klímaegyezményt, amely a károsanyag-kibocsátás és erdőirtás jelentős csökkentését írja elő Dél-Amerika legnagyobb gazdasága számára: a következő években mintegy kétharmadával kellene csökkenteni a brazíliai fakitermelését.

Mindezen célkitűzések azonban meghiúsulhatnak, hiszen Brazília frissen beiktatott elnöke, Jair Bolsonaro kampányában ígéretet tett arra, hogy - az Egyesült Államokhoz hasonlóan – a dél-amerikai országot is kilépteti a klímaegyezményből. Az államfő több alkalommal is gazdasági akadálynak nevezte az esőerdők jogszabályi védelmét, és jelezte: támogatja, hogy kereskedelmi tevékenységbe fogjanak a bennszülöttek földjein, amit eddig törvény tiltott. Jelezte: megszüntetné a kormány környezetvédelmi tárcáját és beolvasztaná a bányászati minisztériumba.

Még alig száradt meg a tinta Jair Bolsonaro elnöki kinevezésén, ígéreteit már részben be is váltotta: beiktatását követő egyik első lépése az volt, hogy egy elnöki rendelettel a mezőgazdasági minisztérium hatásköre alá helyezte az Amazonas mintegy 900 ezer fős bennszülött lakosságával és gigászi földterületeivel kapcsolatos döntéshozatalt. Elemzők figyelmeztetnek: a minisztérium kiváló kapcsolatot ápol a brazil gazdaság legnagyobb szereplőivel, így az agrárlobbi hamarosan új lendületet nyerhet Amazóniában.

André Miranda, egy brazil civil szervezet munkatársa úgy fogalmazott:

veszélybe került a hathatós környezetvédelem Brazíliában.

„Az új kormány nem fog a környezetvédelemmel törődni. Félő, hogy a fenntartható erdőgazdaság kialakítására tett minden erőfeszítésünk semmissé lesz” - mondta.

Elemzők azonban emlékeztetnek: kemény fába vágja fejszéjét az elnök, ha ki próbál hátrálni a párizsi klímaegyezményből, hiszen a brazil kongresszus csaknem egyöntetűen írta alá és ratifikálta azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×