eur:
392.8
usd:
365.94
bux:
66845.64
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Van, ami a felmelegedésnél is pusztítóbb

A héten kezdődött és jövő héten is tart az ENSZ 24. Klímacsúcsa Katowicében. A cél, hogy a párizsi klímaegyezmény végrehajtásának részleteit kidolgozzák. De van két további globális környezeti probléma, ami a klímaváltozáshoz mérhető, ez a biodiverzitás-vesztés és a műanyagszennyezés.

Hatvan százalékkal csökkent a gerinces állatfajok száma a Földön a hetvenes évek óta - mondta az InfoRádiónak Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója. Hozzátette, egyetlen év sem volt azóta, hogy a csökkenés megállt volna, tehát azt folyamatosnak kell tekinteni, napjainkban átlagosan 2 százalékot veszítünk évente a természeti világból.

"Nehéz válaszolni arra a kérdésre, hogy ennek mekkora részéért felelős a klímaváltozás, mert a hatásai viszonylag lassan jelentkeznek. Az ember hatása egyébként is erősebb, például a trópusi esőerdők esetében"

- fogalmazott Sipos Katalin, aki szerint az ember legelőt és pálmaolaj-ültetvényt akar látni az erdők helyén, illetve más kultúrákat.

Közben jelentkeznek a klímaváltozás hatásai is, a csapadékviszonyok átalakulnak és a hőmérséklet növekszik.

"A klímaváltozással kapcsolatban az a legnagyobb kérdés, hogy

a tempóját tudja-e követni az egyébként alkalmazkodóképes természet,

a másik pedig az, hogy

az alkalmazkodni vágyó állatok az ember által épített környezeten keresztül el tudnak-e jutni azokra a helyekre, ahol élni tudnak"

- vetette fel a szakember.

A két globális probléma, vagyis a felmelegedés és az emberi tevékenység egymással versenyben veszélyezteti a Földet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×