eur:
392.99
usd:
366.24
bux:
66624.44
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Twitter

Műemléket zúzott össze a Boszporusz partján egy irányíthatatlanná vált teherhajó

Lezárták szombaton a Boszporusz-szorost, mert egy kormányozhatatlanná vált teherhajó belecsapódott Isztambul egyik híres történelmi műemlékébe, súlyos károkat okozva az épületben - adta hírül a Daily Sabbah Istanbul című török napilap. Az esetről videófelvétel is készült.

Az Ukrajnából Egyiptomba tartó 225 méter hosszú, máltai zászló alatt közlekedő Vitaspirit nevű hajó kormánylapátja romlott el és a hajó éppen a szoros partján álló Hekimbasi Salih Efendi udvarház épületébe ütközött és összezúzta.

A II. Mehmed szultánról elnevezett, Európát és Ázsiát összekötő híd alatt, az ázsiai partszakaszon álló 18. századi történelmi épület második és harmadik szintje szinte teljesen összeroncsolódott, Az udvarházat jelenleg rendezvényközpontként, elsősorban esküvők és koncertek megtartására használják.

A balesetben senki nem sérült meg és környezeti károk sem keletkeztek. Vontatóhajókkal és a parti őrség hajóival vontatták el a teherhajót a baleset helyszínéről.

A Boszporusz-szoros a világ egyik legforgalmasabb hajóútja, évente több mint 50 ezer teherhajó, köztük kőolajat szállító tartályhajó közlekedik rajta. A gyorsan változó áramlatok és a szoros s-alakja jelentős kihívást jelent a hajózóknak. A legsúlyosabb baleset 1979 novemberében történt, amikor egy román tartályhajó ütközött egy görög teherhajóval, a román hajó 42 fős legénysége életét vesztette.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×