eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Megszólalt terveikről Angela Merkel és Martin Schulz

Megszólalt terveikről Angela Merkel és Martin Schulz

Arról is beszélt, hogy kikkel tárgyal a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson győztes CDU/CSU jobbközép pártszövetség. Az SPD elnöke, Martin Schulz beszélt a lehetséges tárgyalásokról és arról, ellenzékben mi a céljuk. Az AfD egyik társelnöke nem csatlakozik a párt Bundestag-frakciójához.

A párt vezető testületeinek tanácskozása után tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján kiemelte: ugyan tudomásul veszik, hogy a szociáldemokraták ellenzékbe akarnak vonulni, de velük is keresik a tárgyalás lehetőségét és azt vallják, hogy fenn kell tartani a beszélő viszonyt.

Kiemelte: a CDU/CSU egyértelmű felhatalmazást kapott a választópolgároktól a kormányalakításra.

Kérdésre válaszolva elmondta, továbbra is készen áll arra, hogy a következő teljes négyéves ciklusban betöltse a kormányfői tisztséget. Mint mondta, vállalása nem függ attól, hogy a CDU/CSU mekkora előnnyel nyeri meg a választást.

A koalíciós tárgyalások esetleges kudarcáról szóló kérdésre leszögezte: nem tartja tiszteletben a választók akaratát, aki előrehozott választásokról "spekulál".

Az SPD ellenzékbe vonul

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az elveszített vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után ellenzékbe vonul és "erőt merít a vereségből", hogy ismét vezetni tudja Németországot - jelentette be Martin Schulz pártelnök hétfőn Berlinben.

A párt vezető testületeinek tanácskozása után tartott tájékoztatóján elmondta: az SPD "elfogadja a választóktól kapott megbízatást" az ellenzéki munkára.

Ellenzékben azért küzd, hogy véget vessen Angela Merkel kancellár "altatószer-politikájának", és megteremtse a demokráciához szükséges konfrontációt.

Angela Merkel - az eddigi koalíciós társ, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség vezetője - folyton "eloson a viták elől", és inkább átveszi vetélytársai ötleteit, "kiüresítve" pártja konzervatív magját - mondta Martin Schulz.

Szerinte nem az SPD, hanem Angela Merkel a Bundestag-választás legnagyobb vesztese, és a vasárnapi urnazárással elkezdődött Merkel kormányfői pályafutásának vége.

Az esetleges előrehozott választásra vonatkozó kérdésre azt mondta, abból indul ki, hogy megalakul Angela Merkel vezetésével a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek kormánya. Azonban a koalíciós tárgyalások majd csak az október 15-i alsó-szászországi tartományi választás után indulnak el.

Hozzátette:

"beszélni mindig lehet egymással",

de az SPD feladata most nem a kormányzás, hanem az ellenzéki politizálás. Leszögezte, hogy soha nem vállalna pozíciót egy Angela Merkel vezette kormányban.

Martin Schulz kiemelte, hogy

az SPD a 2009-es és a 2013-as választási vereséget sem dolgozta még fel kellőképpen.

A vasárnapi újabb kudarc után a történtek feldolgozása, a tanulságok levonása következik regionális konferenciákon, majd december elején pártkongresszust tartanak.

Egyeztetik politikájukat

Merkel sajtótájékoztatója után Münchenben a testvérpárt CSU elnöke, Horst Seehofer számolt be a pártvezetés helyzetértékelő tanácskozásáról. Elmondta, hogy a Bundestag-választáson elszenvedett veszteségek miatt "történelmi helyzet" állt elő, ezért a CSU-t irányító testületeknek külön meg kellett erősítenie, hogy a párt továbbra is a CDU-val együtt, közös frakcióban akarja folytatni a munkát a Bundestagban.

A következő lépésben a testvérpártoknak egyeztetniük kell politikájukat, meg kell határozniuk, hogy pontosan hol van a helyük a politikai színtér jobboldalának közepén, mert a választók "azt üzeneték, hogy nem lehet mindent ugyanúgy csinálni tovább, mint eddig".

A CSU "megértette az üzenetet", ezért szorgalmazza, hogy a testvérpártok dolgozzanak ki közös álláspontot a kampányban előkerült kérdésekről, így nemcsak a menekültpolitikáról, hanem a nyugdíjrendszertől a bérlakáspiac helyzetén át az időskori ápolás ügyéig valamennyi fontos témáról.

AfD egyik társelnöke nem lesz frakciótag

Nem csatlakozik pártja frakciójához a német szövetségi parlamentben (Bundestag) az Alternatíva Németországnak (AfD) egyik társelnöke, Frauke Petry.

A vasárnapi Bundestag-választáson egyéni képviselői mandátumot szerzett politikus a két társelnök és a párt kampányát vezető két, úgynevezett csúcsjelölt hétfői berlini közös tájékoztatóján tett nyilatkozatában hangoztatta, hogy az AfD-ben véleménykülönbségek vannak tartalmi kérdésekben, amelyeket nem szabad "agyonhallgatni".

Hozzátette: hosszú mérlegelés után úgy döntött, nem lesz tagja az AfD frakciójának a Bundestagban. Váratlan bejelentése után távozott a tájékoztatóról.

Később a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy az AfD szavazóinak kétharmada csupán a többi párttal szembeni elégedetlenségből, tiltakozásból szavazott rájuk, és nem az AfD programja miatt. Egyedül "protesztszavazókra" pedig nem lehet felépíteni a "konzervatív újrakezdés" politikáját, amelyre Németországnak szüksége van, ezért nem az AfD-frakció tagjaként kíván küzdeni céljaiért - mondta az AfD társelnöke. Arra nem adott egyértelmű választ, hogy tervezi-e egy új párt megalapítását.

A másik társelnök, Jörg Meuthen hangsúlyozta: nem felel meg a valóságnak, hogy két tábor van a pártban, a "Petry-féle mérsékelt", és a "fundamentális ellenzéki" politikát folytató, "szélsőjobboldali" irányzat. Hozzátette, hogy az AfD programja "90 százalékban teljes mértékben reálpolitikai" elemeket tartalmaz.

Jörg Meuthen élesen bírálta Frauke Petry tevékenységét, szerinte "kevéssé segítette" az AfD kampányát, hogy több alkalommal elhatárolódott a csúcsjelöltektől.

Fontosabb cikkeink a témában:

Durva európai reakciók a német választási eredményekre

Merkel nem zárja ki az újabb nagykoalíciót sem

Prőhle: az új választás kiírása is elképzelhető

"Az egész német politika meg fog változni"

Bizottsággal vizsgáltatná Merkel meneültpolitikáját az AfD

Szanyi Tibor: senki nem gondolhatta, hogy ingyen el lehet vinni a balhét

Schöpflin György: a középpártok egyre kevésbé tudják kielégíteni az emberek igényeit

Orbán Viktor megszólalt: gratulációk a német választások után

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×