eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nyitó előadást tart a Velünk a vállalkozásodért - amit a jövőről tudni érdemes című vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat utolsó állomásán Budapesten 2024. május 29-én.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

A kormány a foglalkoztatási rátát 85 százalékra kívánja növelni 2030-ra

Tovább csökken az inaktívak és a közmunkások száma.

A kormány a mostani 80 százalék körüli szintről 85 százalékra kívánja növelni a foglalkoztatási rátát 2030-ra, a cél elérése érdekében az inaktívak számát kell csökkenteni - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten.

Nagy Márton a Velünk a vállalkozásodért - amit a jövőről tudni érdemes című vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat utolsó állomásán kiemelte, hogy már több mint 4,7 millióan dolgoznak, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék, ami lényegében a teljes foglalkoztatást jelenti. Mindezek miatt úgy vélte, hogy az elmúlt években megteremtett munkaalapú társadalom megőrzésére kell fókuszálni.

A magyar munkaerőpiac folyamatos bővül. Ebben az is szerepet játszik, hogy tovább csökken a közfoglalkoztatottak száma (ami 2022 szeptembere óta 65-70 ezer között mozog), valamint, hogy 2023 áprilisa és 2024 áprilisa között 89 ezerrel csökkent az inaktívak száma - sorolta. Utóbbi miatt ugyan nőtt a munkanélküliek száma, de ez azzal magyarázható, hogy az inaktívak, azon belül főként a 25-29 éves fiatalok és a 60-64 éves idősek regisztrált munkanélküliként beléptek a munkaerőpiacra.

Képzettségüket tekintve ezek a belépők elsősorban alacsonyabb képesítésűek: vagy nem rendelkeznek érettségivel, vagy a 8 általánost sem fejezték be.

Mindez felértékeli a szakképzés és a felnőttképzés fontosságát, hiszen az inaktívakat képezni kell.

Az inaktívak száma főként Budapesten és vonzáskörzetében, valamint Kelet-Magyarországon kezdett csökkeni. A kormány az inaktívak számának csökkentésén dolgozik, hogy a társadalom minél nagyobb része lépjen be a munkaerőpiacra.

Nagy Márton úgy vélte, a cél elérése érdekében egyebek mellett meg kell fordítani a demográfiai trendet, megállítva a populáció csökkenését, és el kell érni a munkaerőpiaci tartalék (csaknem 300 ezer ember) aktiválását.

  • A tartalékon belül 40 ezer ember rövid távon elhelyezhető álláskereső.
  • Van további 50 ezer olyan ember, akinek képzésre van szüksége.
  • 150 ezren komplex (képzésből, bér- és munkába járási támogatásból álló) segítséget igényelnek, és 60 ezer azoknak a fiatal inaktívaknak a száma, akiket különböző motivációkkal akarnak bevonni a munka világába.

A miniszter kiemelte, foglalkoztatási kérdéskörben saját forrásokat nem használnak a költségvetésből, csakis uniós forrásokat, ezeket pedig úgy próbálják irányítani, hogy azok a fiatalabbak felé irányuljanak. Példaként a GINOP Plusz keretében megvalósuló programokat említette, mint a márciusban indult munkahelyi képzéseket támogató programot és a 30 év felettiek foglalkoztatási támogatásait.

Beszélt az üres álláshelyekről is, rámutatva, hogy itt egyre nagyobb teret nyer a versenyszféra, ahol a magasabb képzettségű dolgozókból (mérnökök) van hiány. Ezért felhívta a figyelmet a felsőoktatásban történt modellváltásra, ami azt célozza, hogy felismerjék a magánszektor igényeit és úgy alakítsák az egyetemi képzéseket, hogy a felsőoktatásban olyan típusú szakmák legyenek, amelyek tényleg a munkaerőpiacon igényként jelennek meg.

Beszámolt a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalókról is, akiknek a száma mintegy 121 ezer.

A létszám kevesebb mint 50 százalékát ukránok és szerbek adják, akiknek nem kell munkavállalási engedély, a vendégmunkások száma pedig 70-75 ezer között mozog.

A magyar munkahely a magyaroké megfelelő képzettség mellett, és ha nincs magyar munkaerő, akkor jöhetnek a vendégmunkások - jelentette ki Nagy Márton.

A rendezvénysorozatot a Kavosz Zrt. és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezte a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×