eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

A nők közel négyötödének munkája veszélyben lehet a mesterséges intelligencia miatt

A Goldman Sachs készítette friss kutatás eredménye azt mutatja, 300 millió állás lehet veszélyben Amerikában és Európában.

A generatív mesterséges intelligencia komoly hatást gyakorolhat a munkaerőpiacra: sokan tartanak attól, hogy elveszítik állásukat, vagy hogy napi feladataik legértékesebb részeit számítógépes rendszerek használatávál automatizálják – írja a Euronews.

Az MI ugyanakkor nem biztos, hogy mindkét nem esetében ugyanakkor hatást gyakorol a munka világára.

Egyes típusú munkák jobban érintettek automatizálhatóság területén, mint mások. A munkaerőpiac nemek szerinti megoszlása pedig arra mutat, hogy a nők számára nagyobb veszélyeket tartogat a mesterséges intelligencia, mint a férfiaknak.

"A férfiaknál 50-50 százalékos a fehérgalléros és kékgalléros munkákat végzők száma, a nőknél viszont 70 százalék a fehérgalléros, 30 százalék a kékgalléros munkakörök aránya. Pusztán abból a tényből fakadóan, hogy több nő dolgozik ezen a területen, többet érinthet a mesterséges intelligencia térnyerése" – mondta Mark McNeilly, a kutatás vezető szerzője.

Így tehát bár a férfiak száma meghaladja a nőkét a munkaerőpiacon, a kutatás szerint a generatív mesterséges intelligencia várhatóan több nőt fenyeget állásának elvesztésével fenyeget, mint ahány férfit, ugyanis a dolgozó nők 79 százaléka olyan munkát végez, amelyre a mesterséges intelligencia is képes lehet.

"Ez nem feltétlenül a generatív mesterséges intelligencia velejárója, inkább a nők által betöltött munkakörök függvénye. Az irodai adminisztratív támogató foglalkozásoknak például körülbelül 70 százalékát töltik be nők: ez a terület is jelentősen érintett lesz" – mondta McNeilly az Euronews Nextnek.

A további érintett iparágak a következők:

  • egészségügy (76 százalék)
  • oktatás (73 százalék)
  • közösségi és szociális szolgáltatások (67 százalék)

A mesterséges intelligenciában ugyanakkor megvan a munkahelyteremtés lehetősége is: a történelem során a korábbi gépesítéssel járó folyamatok mindig új munkahelyeket is teremtettek, ráadásul sok monoton, unalmas feladatot lehet rábízni a mesterséges intelligenciára, amely alkalmas lehet például betegek kérdéseinek megválaszolására az egészségügy területén, ami nem elbocsátásokhoz, hanem az egészségügyi ellátórendszerre nehézkedő nyomás enyhüléséhez vezethet.

A mesterséges intelligencia korában a munkaerőpiacon való hatékony navigálás a feladatok elvégzéséhez szükséges alapvető készségekkel kapcsolatos gondolkodásmód megváltoztatását igényli. Az MI-nek való kitettség által megszerzett tudás felhasználásával a munkavállalóknak arra kell törekedniük, hogy "elfogadják azt, megtanulják, hogyan kell jól használni, majd ebből kovácsoljanak előnyt" – érvelt McNeilly.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×