eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Rossz hír jött, és 2154-ig nem is szűnik meg

Egygenerációnyi előrelépést tett semmissé a nemek közötti esélyegyenlőségben a koronavírus.

A Világgazdasági Fórum jelentése szerint a nemek közötti egyenlőtlenség világszerte 2154-ig fennmarad – írja a CNBC. Annak ellenére ez a helyzet, hogy a koronavírus-járvány tetőzése óta, amikor az időintervallum 135,6 évre nyúlt, szerény javulás volt tapasztalható.

Saadia Zahidi, a WEF ügyvezető igazgatója szerint számos olyan tényező, amely az elmúlt években hátráltatta a nőket – beleértve az elégtelen ellátási infrastruktúrát, az új technológiák által okozott munkaerőhiányt és az ágazatok közötti stagnálást – továbbra is fennáll.

Az egyenjogúság területén nemcsak elvesztettek egy generációnyi előrelépést, hanem úgy tűnik, megállt a fejlődés.

A WEF szerint bár a nők 2022 óta világszerte nagyobb arányban léptek be a munkaerőpiacra, mint a férfiak, a piaci különbségek továbbra is fennállnak. A nőknek nagyobb, 4,5 százalékos munkanélküliségi rátával kell szembenézniük, mint a férfiaknak, akiket 4,3 százalékos munkanélküliség érint.

Az idén tizenhetedik alkalommal elkészített jelentés a nemek közötti egyenlőtlenségeket négy területen méri fel:

  • gazdasági részvétel és lehetőségek;
  • oktatásban való részvétel;
  • egészség és életkilátások;
  • politikai szerepvállalás.

Izland a 14. egymást követő évben teljesít legjobban az esélyegyenlőség területén. Itt a nemek közötti különbség több mint 90 százalékát megszüntették már. A top10-be Norvégia, Finnország, Új-Zéland, Svédország, Németország, Nicaragua, Namíbia, Litvánia és Belgium fér még be. Bár még egyetlen ország sem érte el a nemek közötti teljes egyenlőséget, a rangsor első kilenc helyezettje a különbségek legalább 80 százalékát megszüntette.

Regionális szinten Európában a legkiegyenlítettebbek a nemek esélyei: 76,3 százalékos szintű egyenlőséget sikerült elérni a kontinensen,

megelőzve Észak-Amerikát, ahol 75 százalékban sikerült megszüntetni az eltéréseket.

"Sok európai gazdaságban olyan intézkedéseket vezettek be, amelyek lehetővé teszik a szülők számára a munka és a család összeegyeztetését, függetlenül attól, hogy ezek a szülők anyák vagy apák. Az Egyesült Államokban ez sokkal kevésbé van így. A gondozási gazdaságban több a kereskedelmi szolgáltatás, de ez nem feltétlenül elégíti ki az összes igényt" – mondta Zahidi.

A nemek egyenlősége a világ további területein így áll jelenleg:

  • Latin-Amerikában és a Karib-térségben 74,3 százalék
  • Eurázsiában és Közép-Ázsiában 69 százalék
  • Kelet-Ázsiában és a csendes-óceáni térségben 68,8 százalék
  • a Szaharától délre fekvő Afrikában 68,2 százalék
  • Dél-Ázsiában 63,4 százalék
  • Közel-Keleten és Észak-Afrikában 62,6 százalék.

A legnagyobb lemaradás gazdasági és politikai területeken rajzolódik ki: a jelentés szerint a jelenlegi ütemben 169 évbe telik, amíg a gazdasági paritás, és 162 évbe, amíg a politikai paritás megvalósul.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×