eur:
395.46
usd:
372.4
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Man with apron and face mask working in cafe.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Kapaszkodik a vendéglátás, de a külföldiek nélkül nehéz

2020-hoz képest szépen alakult 2021 vége, de még távol a tökéletes.

Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest, amit a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezések korlátozó hatása okozott, múlt novemberben 65,5 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 79 százalékkal pedig az árbevétele, míg a két évvel ezelőttihez képest az árbevétel 1,7 százalékkal csökkent – olvasható a Takarékbank vezető elemzőjének kommentárjában.

Továbbra is kedvező, teszi hozzá Suppan Gergely, hogy az előzetes pénztárforgalmi adatok alapján december 4. és december 31. között a vendéglátás árbevétele 7,2 százalékkal meghaladta a két évvel ezelőtti szintet, amiben ugyanakkor a vendéglátói árak jelentős emelkedése is szerepet játszik.

Az elemző úgy véli, hogy a következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, azonban a negyedik/ötödik hullám némileg fékezheti a kilábalást, nem beszélve arról, hogy a vállalati karácsonyi rendezvények túlnyomó többségét lemondták.

A Takarékbank munkatársa hozzáteszi, hogy a harmadik negyedévben 23,5 százalékkal nőtt a vendéglátás árbevétele az egy évvel, míg 53,6 százalékkal az előző negyedévvel korábbihoz képest. A vendéglátás meredek felpattanása így a harmadik negyedévben is érdemben hozzájárult a GDP növekedéséhez, míg a második és harmadik járványhullám ellen hozott korlátozó intézkedések miatt a tavalyi negyedik és az idei első negyedévben is látványos növekedést mutathat a visszaeső bázis miatt.

Azonban a teljes helyreálláshoz a nemzetközi turizmus helyreállása is szükséges,

ami csak fokozatos lehet. Ennek megfelelően a vendéglátás helyreállása leginkább a belföldi turizmus által kiemelten érintett területeken látványos, míg a külföldi vendégek által domináns területeken még elmarad – mutat rá Suppan Gergely, megjegyezve, hogy egyes országokkal megkötött kölcsönös megállapodások – az oltási igazolványokról – lassan elindította a külföldi utazásokat is, de az Európán kívüli vendégek fogadása még kérdéses.

Nagyobb hazai sportrendezvények már jelentősebb számú külföldi nézőt vonzottak, csakúgy, mint egyes őszi nagyrendezvények (Eucharisztikus Világkongresszus, Vadászati Világkiállítás), amelyek szintén növelték a külföldiek itthoni fogyasztását. Ugyanakkor számos tömegfesztivál tavaly még elmaradt, így az ebből származó vendéglátóhelyi forgalom továbbra is kiesett, ezért a vendéglátás teljes helyreállása csak a következő években várható – zárul a Takarékbank elemzőjének közleménye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×