eur:
389.24
usd:
362.03
bux:
68527.95
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: pixabay

Béremelés: még messze a megállapodás

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai: míg előbbiek a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem látnak rá reális esélyt, hogy január 1-től bért emeljenek, addig a szakszervezetek 10 százalék körüli minimálbér és garantált bérminimum emelésben gondolkodnak.

A LIGA Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda arra hívta föl a figyelmet az InfoRádióban, hogy egy adott gazdasági év munkaerőpiaci folyamatainak nyilvánvalóan a következő évi bérekben kell valamilyen mód tükröződniük. Ugyanakkor nem titok, hogy a bruttó átlagkeresetek növekedése az elmúlt években jelentősen túllépte a minimálbér- és a garantált bérminimum-emelés mértékét. Előbbi két bérelem 8-8 százalékkal emelkedett, míg az átlagos keresetnövekedés 10 százalékot meghaladó, illetve 10 százalék volt az elmúlt két évben.

A LIGA-nak mint szakszervezet természetesen figyelembe kell vennie azt is, hogy a dolgozói szegénységtől, vagyis a deprivációtól sújtott rétegek bére nem emelkedett olyan ütemben, mint ahogyan az kívánatos lett volna – tette hozzá a szervezet elnöke –, miközben egy nemzetközi kitekintést is tenni kell, miután alapvető célkitűzés volt, hogy a visegrádi négyek országainak minimálbér-szintjéhez történjen egy komoly felzárkózási folyamat, ami ugyan 2016-ban elindult, de a koronavírus-járvány kapcsán megtörni látszik. Pedig a V4-es országokban a vírus- és gazdasági helyzet ellenére 7 és 10 százalék közötti emeléseket hajottak már végre.

Mészáros Melinda arra is emlékeztetett, hogy a a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) partnereivel a korábbi ülésen abban maradtak, hogy

egy évre szóló megállapodást szeretnének megkötni, azzal a kitétellel, hogy ebben egy előretekintő program alapelveit is viszont kívánnak látni a szakszervezeti oldalról,

ami tartalmazhatná azon tényezőket, amelyeket az elkövetkezendő években a bérmegállapodásai során alaptételként figyelembe vennének. Elindítva az a folyamatot, ami az Európai Unió és a V4-ek országaiban már elindult: hogy az átlagkereset 50, illetve a medián bér 60 százalékához mérten folyamatosan, évről évre történjen meg a minimálbér felzárkóztatása.

A LIGA elnöke arra is kitért, más a béremelés kívánatos mértéke, és mások azok a gazadásági realitások, amelyek kapcsán az egyeztetéseket le kell folytatniuk. Alapvetően 2021-re vonatkozóan, ha minden említett tényezőt figyelembe vesznek,

legalább 10 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelés lenne szükséges.

De természetesen értékelni fogják azokat a gazdasági várakozásokat is az egyeztetés során, amelyek a jövő évre vonatkoznak. Egy dolog biztos, a szakszervezeti oldal a reálkeresetek további növekedését tűzte ki célul, és nem tudnak megelégedni a szinten tartással, miután akkor tovább növekedne a dolgozói szegénység és a leszakadás.

Halasztana az MGYOSZ

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint fontos és nehéz lesz a mostani bértárgyalássorozat, ezt bizonyítja, hogy a VKF keddi ülésén jelen volt Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszter is, aki egyúttal jelezte, hogy a többi egyeztetésen is részt fog venni.

A munkaadói álláspontról közölte, a vállalatokkal és a tagszervezetekkel konzultálva úgy vélik, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem célszerű a minimálbért és a garantált bérminimumot január 1-től emelni. Inkább azt javasolják, hogy a tárgyalásokat halasszák későbbi időpontra, amikor már többet látnak a 2021-es folyamatokból, ugyanis jelen pillanatban

nem látnak reális lehetőséget a minimálbér emelésére január 1-től.

Felidézte, hogy a 2020-ra kötött bérmegállapodás – amelynek értelmében 8 százalékos minimálbér és garantált bérminimum emelés valósult meg – azon alapult, hogy az infláció, a termelékenység és a munkáltatóijárulék-csökkentés alapozza meg a béremelést forrás oldalról. Ehhez képest az idei gazdasági adatok azt mutatják, hogy ennek a 8 százalékos béremelésnek nem volt forrása, mert bár 2 százalékponttal csökkent a szociális hozzájárulási adó és 3 százalékos az infláció, a termelékenységi mutató viszont 5 százalékponttal esett.

Mindez azt jelenti, hogy a munkaadók nulla forrásból valósítottak meg 8 százalékos béremelést – mondta az MGYOSZ alelnöke, aki szerint ezért javasolták, hogy a jövőre vonatkozó bérekről, ha van rá lehetőség, akkor

ne most, hanem a 2021-es gazdasági folyamatok megismerését követően döntsenek.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke a munkavállalói oldal képviselőjeként közölte, hogy az elmúlt években mért átlagkereset-növekedést és az infláció mértékét figyelembe véve 10 százalék körüli béremelésre tettek javaslatot. Ugyanakkor a munkaadói oldal számára jelezték,

a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt készek a kompromisszumra.

A tárgyaláson szakszervezeti oldalról felmerült, hogy Magyarország a béreket tekintve lemaradásban van a szomszédos – visegrádi 4-ek, Románia – országokhoz képest, így a béremelésnél majd törekedni kell ennek a különbségnek a csökkentésére.

Rolek Ferenc erre reagálva elmondta, Magyarország nincs lemaradva a szomszédos államokhoz képest. Úgy vélte, vásárlóerő paritáson nézve és a GDP-vel arányosan, az Eurostat számok azt mutatják, hogy nagyjából átlagos szinten van az ország a régióban. A helyzet tisztázása érdekében arra kérte Palkovics László minisztert, hogy a nemzetközi összehasonlító statisztika alapján a kormányzati oldal mérje fel, hogy Magyarország pontosan hol áll.

A bértárgyalások két hét múlva folytatódnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×