eur:
394.24
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján a Magyar Nemzeti Bankban 2017. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

MNB-kamatdöntés: júniusban várják az izgalmakat a jegybanktól

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően szinten tartotta a kamatokat, így maradt az alapkamat is 0,9 százalékon. Beke Károly, a Portfolio elemzője az InfoRádióban azt mondta, nagyobb figyelem irányulhat a testület következő, júniusi ülésére, amikor kiderül, hogy megmarad-e a jegybanknak a magyar gazdaság idei növekedésével kapcsolatos optimizmusa.

Viszonylag eseménytelen májusi kamatdöntő ülést vártak a szakértők egyrészt azért, mert az elmúlt két hónapban a koronavírus-járvány okozta válságra már adott reakciókat a magyar jegybank, másrészt arra számítanak, hogy inkább majd a júniusi kamatdöntő ülés lehet érdekesebb, mivel akkor érkezik friss inflációs adat és növekedési prognózis is az MNB-től - mondta az InfoRádióban Beke Károly, a Portfolio elemzője. Szerinte ez a mostani májusi ülés, amely változatlanul 0,9 százalékon hagyta az alapkamatot, kicsit átmeneti lehetett.

"A legfontosabb kérdés talán nem is az lesz, mit dönt a júniusi ülésen a jegybank,

hanem az, hogyan alakul majd a friss növekedési előrejelzése: rontja-e, és ha igen, milyen mértékben a várakozásait"

- mondta Beke Károly.

Felidézte, hogy március végén sokakat meglepett a Magyar Nemzeti Bank azzal, hogy kifejezetten optimista várakozásokat fogalmazott meg, és most is azt gondolják, hogy 2-3 százalékkal növekedhet a gazdaság 2020-ban. Úgy fogalmazott, hogy mindeközben azért a piaci elemzők szinte kivétel nélkül gazdasági visszaeséssel számolnak.

"Konkrét lépésre igazából júniusban sem számítunk, igaz, az inflációs és a növekedési kilátások függvényében dőlhet el, hogy a jegybank hoz-e, és ha igen, milyen intézkedéseket" - mondta az elemző. Szerinte az elmúlt két hónapban meghozott intézkedések nagyrészt beváltották azokat a várakozásokat, reményeket, amelyeket a Monetáris Tanács fűzött hozzájuk. Ezek között említette, hogy mostanra stabilizálódott a forint árfolyama, a hosszú lejáratú állampapírhozamok csökkentek, köszönhetően a jegybank eszközvásárlásának, illetve fedezett hitelügyletének.

"Igazából nem indokolt most további lépés"

- tette hozzá Beke Károly.

Megjegyezte azt is, hogy az elemzők egy része azt gondolja, hogy az év második felében elképzelhető kamatcsökkentés, tehát a 0,9 százalékos alapkamatban lehet változás elsősorban annak érdekében, hogy a gazdaság gyorsabban lábaljon ki a mostani válságból.

"Elképzelhető, hogy erre már júniusban tesz majd óvatos utalásokat, hogy akár ilyen lépés közeleghet, de

azt gondoljuk, hogy a kamatcsökkentést még várhatóan nem júniusban fogják meglépni"

- tette hozzá Beke Károly.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×