INFORÁDIÓ 
2020. május 28. csütörtök
Csanád, Emil

koronavírus

recesszió

németország

autóipar

Negatív áfával előzné meg a tartós visszaesést a német autóipar

Negatív áfával előzné meg a tartós visszaesést a német autóipar

Infostart / MTI

Az optimista becslés szerint eddig több mint százezer állás került veszélybe a járvány miatt a német autóiparban és a beszállítóiknak. Idén 15 százalékkal eshet vissza az új autók iránti kereslet.

Jelenleg a német autóiparban az autógyárakkal és beszállítóikkal együtt meglévő 830 ezer munkahelyből több mint százezret sodort veszélybe a koronavírus-válság. "Mégpedig optimista feltételezésekkel élve" - fogalmazott Ferdinand Dudenhöffer, a CAR járműipari kutatóintézet igazgatója. Elmondta, hogy az új autók iránti kereslet az idén 15 százalékkal csökkenhet Németországban, Kínában 20 százalékos lesz a visszaesés, 25 százalékos Franciaországban és az Egyesült Államokban, Olaszországban pedig 30 százalékos..

A német autóipar tavaly 4,7 millió autót gyártott a 2018-as 5,1 millió után. Ugyanakkor jelenleg évi 1,3-1,7 millió autós többletkapacitás terheli a szektort. A részmunkaidős foglalkoztatás állami támogatása csak átmenetileg fogja tudni áthidalni a nehézségeket az igazgató szerint. Ekkora nagyságrendben ugyanis egyetlen vállalat sem képes éveken át magával hordozni a többletkapacitás terheit.

A németországi autógyártás volumene ezért optimista feltételezésekkel élve 3,8 millióra csökkenhet az idén, de akár 3,4 millióra is. "Az ok nem a beszállítói lánc problémáiban, hanem a hiányzó keresletben rejlik" - hangsúlyozta.

"Az autóipar akut, tartós keresleti problémával küzd"

Rámutatott: az Egyesült Államoknak tíz évig tartott behoznia a 2009-es válságban elszenvedett visszaesést. Hasonlóképpen Európában sem lehet majd gyors talpra állásra számítani a koronavírus-válság után.

A kereslet élénkítésére Ferdinand Dudenhöffer az áfa eltörlését, vagy egyesen negatív áfa bevezetését javasolja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018