INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

járulék

adókedvezmény

intézkedés

koronavírus

Bankjegyek a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Sok tízmilliárdot jelent az ötpontos intézkedéscsomag

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

A Portfolio összegzése szerint mintegy 40-50 milliárd forint adóelengedéséről döntött a kormány azzal, hogy több szektorban, köztük a turizmusban, a vendéglátásban és a szórakoztatóiparban elengedte a munkáltatói járulékfizetési kötelezettséget június 30-ig. A döntés szerint jelentősen csökken a munkavállalók járuléka, nem kell nyugdíj-járulékot fizetniük, az egészségbiztosítás díja pedig a törvényi minimum lesz. A gazdasági portál elemzője szerint azonban már most látszik, hogy további intézkedésekre lesz szükség.

A szerdai napon bejelentett ötpontos akcióterv-csomag negyedik pontja érinti érdemben az idei költségvetést, amellyel hat ágazatot kíván a kormány célzottan segíteni. A KSH számaiból kiindulva az mondható, hogy

nagyjából 40-50 milliárdos adó-, illetve járulékkiesést okozhat az intézkedéssorozat,

míg a piaci szereplők becslései – ami megközelítőleg egy 500 ezres állományt, foglalkoztatotti létszámot érint –, szerint akár 140 milliárdra is tehető az említett kiesés – ismertette az InfoRádiónak Csiki Gergely, a Portfolio elemzője.

A járulékkönnyítés, illetve -elengedés főként a szociális hozzájárulási adót, a nyugdíjbiztosítási járulékot és az egészségbiztosítási járulékot érinti a munkavállaló oldalán. A kormány döntése

  • a szálláshely, a vendéglátás és szórakoztató ágazat esetében 35-40 milliárd forintos,
  • a sport és kulturális szektorok esetében 5-6 milliárdos bevételkiesést eredményez.

De nem szabad elfelejteni a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedését sem, ami 9 milliárd mínuszt jelent a büdzsének – tette hozzá a Portfolio munkatársa. Adóoldali könnyítés továbbá a taxisok számára, hogy a kormány három hónapra elengedi a kata fizetési kötelezettségét, ez néhány százmillió forintot jelenthet.

A szakértő ugyanakkor megismételte, a járulékfizetési kötelezettségek elengedése a hiteltörlesztési moratóriumok bevezetésével nulladik lépésnek jó, azonban ez korántsem elegendő, és

a kormányzatnak közvetlen módon kell majd támogatást nyújtania a vállalkozások számára, hogy minél kisebb legyen az elbocsátáshullám.

Hiszen a legutóbbi kormányzati prognózisok is százezres elbocsátásokról szólnak.

Csiki Gergely azonban jelezte,

valóban nehéz dolga van a kormánynak,

ugyanis az eredeti költségvetési tervek, GDP-növekedési prognózisok, makrogazdasági feltételezések alapjaiban módosultak a koronavírus-járvány hatására, és még nem tudni, hogy hol lesz ennek a vége. Nagyon nehéz ilyen bizonytalan környezetben tervezni, és a költségvetés számait megmondani, hogy egyáltalán mekkora lesz az az összeg, amiből még engedhet a kormány. De minél előbb, és minél nagyobb lépést kell megtenni, hogy a negatív hatás minél enyhébb legye – tette hozzá az elemző.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre

Kapcsolódó hang

Tízmilliárdokat jelent az 5 pontos intézkedéscsomag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018