eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2017. február 10-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Rendkívüli gazdasági intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor

A kormányülés szünetében fordult a nyilvánossághoz a miniszterelnök.

Orbán Viktor a veszélyhelyzet hetedik napján számot adott az eddigi eredményekről, kijelentette, minden illetékes 24 órában dolgozik, és megszervezték a koronavírussal szembeni védekezést.

Járványügyi, egészségügyi kérdések mellett most már gazdasági témákról is tárgyalt a kormány, és húsba vágó döntéseket hozott - ismertette a kormányfő. Eljött az ideje a gazdasági döntéseknek is, mert a járvány nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti, hanem a munkahelyüket is veszélybe sodorja.

"Olyan kérdéseket tárgyaltunk, amelyektől azt várjuk, hogy a döntésekkel meg tudjuk védeni a munkahelyeket. Mert megtanultuk az elmúlt tíz évben, hogy ha munka van, minden van" - mondta.

A legsürgetőbb döntéseket kiemelve elmondta:

  • minden magánszemély és minden vállalkozás eddig megkötött hiteleinek tőke- és kamatterheit év végéig befagyasztják, a fizetési kötelezettséget felfüggesztik
  • a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják
  • az új fogyasztási hitelek thm-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják
  • turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport, kulturális szolgáltatás, személyszállítás: a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét év végig elengedik, a munkavállalók járulékfizetési kötelezettségét jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június végéig
  • katás taxisok: az átalányadót június végéig elengedik
  • ezekben az ágazatokban a vállalkozók helyiségbérleti szerződéseit nem lehet felmondani, bérleti díjakat nem lehet emelni
  • június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást elengedik
  • a munkavállalási szabályok rugalmasabbá teszik, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a döntéseket tartalmazó rendeletek még szerdán megjelennek, és hozzátette, mostantól naponta hoznak olyan lépéseket, amelyekkel a gazdaságot kívánják újraindítani.

Részletek a videóban:

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×