INFORÁDIÓ 
2020. október 20. kedd
Vendel

banai ádám

fizetési moratórium

hiteltörlesztés

mnb

vészhelyzet

koronavírus

A megújított húszezer forintos bankjegy UV fénnyel megvilágítva a bemutató sajtótájékoztatón Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank épületében 2015. szeptember 25-én. A bank 2015. december 14-től hozza forgalomba a megújított bankjegyeket, a jelenlegi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban.

Bármikor kérhető a törlesztés szüneteltetése – íme a moratórium részletei

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Kedd éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet a hiteltörlesztési moratórium részletszabályairól. Ezek lényege, hogy a moratórium idején nem számítható fel kamatos kamat, a futamidő pedig úgy hosszabbodik meg, hogy ezalatt az idő alatt nem változik a törlesztőrészlet nagysága. A törlesztés szüneteltetése a moratórium alatt bármikor kérhető – mondta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Bank igazgatója.

A fizetési moratórium lényege, hogy miden hitelfelvevő, aki ezzel élni akar, megteheti, hogy az idei év további részében nem fizet törlesztőrészletet, ami a kamat és a tőke részére is vonatkozik – hívta föl a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. Magyarul

az érintettek leállhatnak a fizetéssel, és ráér azt a jövő év elejétől folytatni, illetve, ha tovább tart a vészhelyzet, akkor a törvény által előírt majdani időponttól

– tette hozzá az InfoRádiónak Banai Ádám.

A Magyar Nemzeti Bank azt is leszögezte, hogy a törlesztőrészletek nem emelkednek akkortól, amikor elkezdődik újra a törlesztés. Ennek lényege, hogy

a moratórium időtartalmával és még egy kis idővel kell majd hosszabbodnia a futamidőnek,

hogy az idei évben meg nem fizetett kamatokat lineárisan eloszthassa a hitelező a törlesztőrészletben. A futamidőhosszabbítás pedig lehetővé teszi így, hogy a törlesztőrészletek emelkedése nélkül lehessen megfizetni mind a fennálló tartozást, mind pedig az elmaradt kamatfizetéseket – magyarázta a jegybank igazgatója.

Vagyis ahhoz, hogy a törlesztőrészlet ne növekedjen, a moratórium körülbelül kilenc és fél hónapos idején túl

további néhány hónapos hosszabbodást jelent a futamidőben.

Banai Ádám megjegyezte, ez nyilvánvalóan abszolút ügyletfüggő, de az MNB kalkulációi alapján egy hosszú jelzáloghitel esetén is 4-5 plusz hónap lehet még a moratórium idején túl, vagyis nem egy lényeges futamidőhosszabbítás.

A szakember arra is kitért, hogy az egyes pénzintézeteknek a következő napokban értesíteniük kell az ügyfeleiket arról, hogy milyen módon folytathatják a fizetésüket, és ennek alapján kell majd dönteniük. Maga a jogszabály amúgy lehetővé teszi, hogy

aki úgy dönt, szerződés szerint folytathatja a törlesztést, és emiatt semmilyen hátrány nem érheti. A moratórium végéig, vagyis ez év decemberig pedig bárki bármikor beléphet abba.

Így, aki úgy érzi, hogy jelenleg tud törleszteni, de esetleg néhány hónap múlva valamilyen változás lép fel az életében és le akar állni a törlesztésével, akkor ezt nyugodtan megteheti – tette hozzá Banai Ádám.

A hiteltörlesztési moratórium részletszabályairól itt olvashatnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

MNB törlesztési moratórium kiskáté - Banai Ádám
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018