INFORÁDIÓ 
2020. október 29. csütörtök
Nárcisz

századvég

járulék

adó

koronavírus

túlélés

gazdaság

recesszió

Századvég: a visszaesés egy része egyértelműen átmeneti lesz

Századvég: a visszaesés egy része egyértelműen átmeneti lesz

InfoRádió

A cégek rövid távú túlélését szolgálják a kormányzat adó- és járulék elengedésre vonatkozó intézkedései – mondta az InfoRádiónak a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője. Regős Gábor szerint azonban a koronavírus-járvány lecsengése után újra lesznek munkahelyek, és újra elindul a gazdaság.

A leginkább érintett ágazat a turizmus, ehhez kapcsolódóan pedig a vendéglátás. Előbbi ágazat esetében, amelyben a 2019-es évben körülbelül 170 ezer ember dolgozott, elmaradtak a nemzetközi turisták, miközben a belföldi utazás is részint visszaszorult. Eközben a vendéglátásban már „színesebb a kép”, hiszen bár az éttermek nem lehetnek egész nap nyitva, csak délidőben, de azért az ételkiszállítás valamennyire működik – jegyezte meg az InfoRádiónak Regős Gábor.

A máásik súlyosan érintett szektor a szórakoztatás, és az ehhez kapcsolódó mindenféle programok, kultúra, azonban

illúzió lenne azt gondolni, hogy az összes többi ágazatra ez nem hat.

A kiskereskedelem egy részét nagyobb mértékben sújtja a járvány, míg az élelmiszerkereskedelem egyes szereplőinél – rövidtávon legalábbis – többletbevételt generált. Eközben az is látható, hogy az autógyárak leálltak, két hétre biztosan – sorolta a Századvég munkatársa, megjegyezve: az lesz majd a nagy kérdés, hogy meddig tart ez a leállás, ami természetesen

nemcsak belföldi, hanem külföldi folyamatok függvénye.

A szakember úgy véli, a kormány által meghozott intézkedések, hogy elenged különféle adó-, illetve járulékfizetési kötelezettségeket, elsősorban

a cégek rövidtávú túlélését szolgálják.

Tehát amíg a járványos időszak tart, és nincs elég, vagy semmilyen bevétele a vállalatoknak. Az adó- és járulékkedvezmények június végééig vannak érvényben azoknál az ágazatoknál, amelyeket a válság leginkább érintheti, amelyeket a kormányzat kijelölt, míg a hitelmoratórium az év végéig, ami remélhetőleg elegendő idő is lesz arra, hogy a fennálló problémából kikerülünk – tette hozzá.

A mostani helyzet egyik nehézsége, vagy specialitása azonban az, hogy nem látható, hogy meddig fog tartani. „Tudjuk, hogy ha egyszer vége lesz, akkor valamilyen módon visszatér majd az élet a normális, vagy majdnem normális kerékvágásba, de egyáltalán nem látjuk, hogy mikor lesz vége.” Így a vállalatok sem tudják, hogy mennyi időre kell tartalékolniuk – magyarázta Regős Gábor.

Lejtmenet és felpattanás

A Morgan Stanley friss prognózisa azzal számol, hogy az idei gazdasági visszaesést jövőre meredek felpattanás követheti. Ezzel kapcsolatban a Századvég üzletágvezetője megjegyezte: egy alacsonyabb bázisról könnyű lesz nagyot növekedni, hiszen nem azért csökken a teljesítmény, mert nem keresnék az autót, vagy mert nem lenne igény a nemzetközi utazások iránt, hanem mert ezek egyszerűen ellehetetlenültek. Tehát ennek egy része egyértelműen átmeneti lesz, de senki nem gondolja, hogy az idei kiesést egy az egyben vissza lehet hozni.

És az is a jelenlegi helyzet sajátossága, hogy hétről hétre, napról napra változik a világról alkotott képünk, hogy milyen növekedésre, vagy visszaesésre számítanak a szakemberek, és ennek a mértéke elég tág tartományok között mozoghat – fogalmazott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Századvég: a rövid távú túlélés szolgálják a kormány intézkedései
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018