eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Századvég: a visszaesés egy része egyértelműen átmeneti lesz

A cégek rövid távú túlélését szolgálják a kormányzat adó- és járulék elengedésre vonatkozó intézkedései – mondta az InfoRádiónak a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője. Regős Gábor szerint azonban a koronavírus-járvány lecsengése után újra lesznek munkahelyek, és újra elindul a gazdaság.

A leginkább érintett ágazat a turizmus, ehhez kapcsolódóan pedig a vendéglátás. Előbbi ágazat esetében, amelyben a 2019-es évben körülbelül 170 ezer ember dolgozott, elmaradtak a nemzetközi turisták, miközben a belföldi utazás is részint visszaszorult. Eközben a vendéglátásban már „színesebb a kép”, hiszen bár az éttermek nem lehetnek egész nap nyitva, csak délidőben, de azért az ételkiszállítás valamennyire működik – jegyezte meg az InfoRádiónak Regős Gábor.

A máásik súlyosan érintett szektor a szórakoztatás, és az ehhez kapcsolódó mindenféle programok, kultúra, azonban

illúzió lenne azt gondolni, hogy az összes többi ágazatra ez nem hat.

A kiskereskedelem egy részét nagyobb mértékben sújtja a járvány, míg az élelmiszerkereskedelem egyes szereplőinél – rövidtávon legalábbis – többletbevételt generált. Eközben az is látható, hogy az autógyárak leálltak, két hétre biztosan – sorolta a Századvég munkatársa, megjegyezve: az lesz majd a nagy kérdés, hogy meddig tart ez a leállás, ami természetesen

nemcsak belföldi, hanem külföldi folyamatok függvénye.

A szakember úgy véli, a kormány által meghozott intézkedések, hogy elenged különféle adó-, illetve járulékfizetési kötelezettségeket, elsősorban

a cégek rövidtávú túlélését szolgálják.

Tehát amíg a járványos időszak tart, és nincs elég, vagy semmilyen bevétele a vállalatoknak. Az adó- és járulékkedvezmények június végééig vannak érvényben azoknál az ágazatoknál, amelyeket a válság leginkább érintheti, amelyeket a kormányzat kijelölt, míg a hitelmoratórium az év végéig, ami remélhetőleg elegendő idő is lesz arra, hogy a fennálló problémából kikerülünk – tette hozzá.

A mostani helyzet egyik nehézsége, vagy specialitása azonban az, hogy nem látható, hogy meddig fog tartani. „Tudjuk, hogy ha egyszer vége lesz, akkor valamilyen módon visszatér majd az élet a normális, vagy majdnem normális kerékvágásba, de egyáltalán nem látjuk, hogy mikor lesz vége.” Így a vállalatok sem tudják, hogy mennyi időre kell tartalékolniuk – magyarázta Regős Gábor.

Lejtmenet és felpattanás

A Morgan Stanley friss prognózisa azzal számol, hogy az idei gazdasági visszaesést jövőre meredek felpattanás követheti. Ezzel kapcsolatban a Századvég üzletágvezetője megjegyezte: egy alacsonyabb bázisról könnyű lesz nagyot növekedni, hiszen nem azért csökken a teljesítmény, mert nem keresnék az autót, vagy mert nem lenne igény a nemzetközi utazások iránt, hanem mert ezek egyszerűen ellehetetlenültek. Tehát ennek egy része egyértelműen átmeneti lesz, de senki nem gondolja, hogy az idei kiesést egy az egyben vissza lehet hozni.

És az is a jelenlegi helyzet sajátossága, hogy hétről hétre, napról napra változik a világról alkotott képünk, hogy milyen növekedésre, vagy visszaesésre számítanak a szakemberek, és ennek a mértéke elég tág tartományok között mozoghat – fogalmazott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×