eur:
392.88
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Az óvintézkedések jelentős hatással lesznek a GDP-re is

Bár a magyar gazdaságon belül csak kicsi, 2,5 százaléknyi a művészet, szórakoztatás, szabadidős szolgáltatás teljesítményi súlya, a veszélyhelyzet "hűtőhatása" akkor is érezhető lesz, ha csak rövid ideig tart, az emberek ugyanis óvatosak - mondta az InfoRádiónak a Portfolio vezető elemzője, Madár István.

A rendezvényszervezésben és a különféle események megtartásában jelent kínálati sokkot az, amit a kormány bejelentett - fogalmazott az InfoRádióban Madár István a koronavírussal összefüggő vészhelyzet meghirdetésére reagálva.

"Ez a terület nem a gazdaság jelentős szelete, de azt látni kell, hogy ez

a szabadidő-kultúra-rendezvény kör több mint 2 százalékot tesz ki a GDP-ből.

Ha tehát több 10 százalékot zuhan, akkor a magyar gazdaságra kimutatható fékezőerőt jelent, ráadásul kapcsolódik hozzájuk számos szolgáltatás, vendéglátás, szállás, különösen nagyobb események esetén" - ecsetelte Madár István.

Így pedig tehát az intézkedések súlya már több tizedszázalékos növekedés-visszaesést okozhat Madár István szerint.

A gazdasági adatok mivel csak egy-másfél hónapos késéssel érkeznek be, ezért most még nem látni a számokat, de néhány hatást szerinte érdemes megkülönböztetni.

"Az egyik, hogy tipikusan ugyanezeken a területeken, amelyeken a korlátozó intézkedések történtek, önmagában a gazdasági racionalitás is azt sugallja, hogy

érdemes óvatosnak lenni az embereknek,

vagyis nem csak azért és azokon a területeken maradnak távol emberek a szolgáltatásoktól, mert azt a kormány tiltja, ez pedig önmagában nagyobb hatással lehet a gazdaságra, mint az adminisztratív intézkedés" - mondta Madár István.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×