eur:
395
usd:
365.48
bux:
65377.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook egyik ma bezárt irodája Londonban 2019. szeptember 23-án. A Thomas Cook ezen a napon csődöt jelentett és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét. A brit polgári repülésügyi hivatal (CAA) beveti a Matterhorn-művelet nevű készenléti tervét a Thomas Cook szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására. A külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt.
Nyitókép: MTI/EPA/Vickie Flores

Elképesztő következményei lehetnek a Thomas Cook csődjének

A cég leányvállalata, a Neckermann Magyarország is befagyasztotta az utak foglalását, ugyanakkor azt ígérte, a már befizetett utakat teljesítik - írja a Ripost.

A bulvárlap munkatársai két budapesti Neckermann irodát kerestek fel, egyikben sem voltak ügyfelek. Az egyik debreceni Thomas Cook-Neckermann irodában ugyanakkor az egyik ügyfélnek azt mondták:

pillanatnyilag semmilyen saját szervezésű út nem foglalható, de más irodákét továbbra is értékesítik.

A lap beszámol egy Törökországban tartózkodó magyar utasról, aki a Facebookon arról panaszkodik, hogy szeretne kijelentkezni a szállodából, de kérik a számla kiegyenlítését, holott azt már kifizette a Neckermann irodának. Később a helyzet megoldódott. Egy másik magyar Krétán számolt be arról, félnek, hogy ott ragadnak, mert a jegyükön az szerepel, hogy az utazási irodájuk a Thomas Cook, a Neckermann csak utazásszervezőként van feltüntetve a foglaláson.

A Thomas Cook csődbejelentése után a hazai Neckermann közleményt adott ki, amelyben arról számolnak be, hogy a Thomas Cook Csoport leányvállalata,

a Neckermann Magyarország, egy egészséges cég, továbbra is folytatja a működését, 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítéka garantálja, hogy utasaikat ne érjen anyagi kár.

A közlemény elismeri, hogy az osztrák és a német leányvállalat bajban van, a magyar Neckermann azonban - mint írták - a szokásos módon működik, ugyanakkor nem szokványos jelenségeket is tapasztalhatnak az utasok, ezekre útmutatást adnak.

Közben kiderült, hogy csak a Földközi-tenger térségében százezernél jóval több turista rekedt annak nyomán, hogy csődbe ment és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét hétfőn a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook.

Utasok várakoznak a kelet-spanyolországi Mallorca szigetének repülőterén 2019. szeptember 23-án, órákkal azt követően, hogy a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook csődöt jelentett és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét. A brit polgári repülésügyi hivatal (CAA) beveti a Matterhorn-művelet nevű készenléti tervét a Thomas Cook szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására. A külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt.
MTI/EPA/EFE/Cati Cladera
Utasok várakoznak a kelet-spanyolországi Mallorca szigetének repülőterén 2019. szeptember 23-án, órákkal azt követően, hogy a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook csődöt jelentett és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét. A brit polgári repülésügyi hivatal (CAA) beveti a Matterhorn-művelet nevű készenléti tervét a Thomas Cook szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására. A külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt. MTI/EPA/EFE/Cati Cladera

Görögországban 50 ezer turistát érint a csőd a görög idegenforgalmi minisztérium tájékoztatása alapján. A tervek szerint a következő három napban 22 ezer ember hazajuttatásáról gondoskodnak. Az első tizenöt járattal Kosz, Korfu és Zákinthosz szigetéről szállítják el a Thomas Cook ügyfeleit.

A görög kormány szerint a Thomas Cook összeomlása szerencsétlenség az egész európai turizmus számára, és kedvezőtlenül hat a görög piacra. A görög szállodatulajdonosok aggódnak kinnlévőségeik miatt, és

az idegenforgalmi minisztérium már dolgozik egy terven, amelynek segítségével ellensúlyozni tudják a pénzügyi veszteségeket.

Cipruson nagyjából 15 ezer turistát érint a Thomas Cook csődje. Szavvas Perdiosz ciprusi idegenforgalmi miniszter arra kérte a szállodatulajdonosokat és más turisztikai vállalkozásokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat. "Fontos, hogy bánjunk vendégszeretően az utasokkal, hogy zökkenésmentesen haza tudjanak jutni" - mondta.

Helyi sajtóinformációk szerint a ciprusi szállodák vesztesége elérheti az 50 millió eurót is.

Törökország kulturális és idegenforgalmi minisztériumát is aggasztja a brit utazási iroda csődje, és jelezte, hogy hiteltámogatást nyújt azoknak a vállalkozásoknak, amelyek ügymenetét visszavetik a történtek. A Thomas Cook tájékoztatása szerint jelenleg valamivel több mint 21 ezer ügyfelük tölti szabadságát törökországi üdülőhelyeken, de az éves forgalom 600-700 ezer főre tehető.

Spanyolországban mintegy 25-30 ezer turistát érint a csőd, többségük brit állampolgár,

de vannak köztük németek és más országból érkezők is. Maria Reyes spanyol idegenforgalmi miniszter is attól tart, hogy "nagyon negatív hatása" lesz Spanyolországra a brit utazási iroda összeomlásának. Iago Negueruela, a Baleár-szigetekért felelős regionális miniszter úgy fogalmazott, hogy a történtek "nagyon kemény csapást" mérnek Mallorca, Menorca, Ibiza és Formentera szigetére a turizmus szemszögéből nézve.

Szicília szigetén 200 turista várja sorsának rendezését. Az egyik helyi alkalmazott elmondása szerint ők is a hírekből értesültek a vállalat csődjéről, és utasításokra várnak. Az utasok - főleg angol, német és francia turisták - "nem dühösek, de hozzánk hasonlóan várják az információkat" arról, hogy mi lesz velük, hogyan jutnak haza.

A skandináv országok esetében 6500 turistát érint, hogy törölték az induló és az érkező járatokat is. A Thomas Cook Airlines Scandinavia azonnali hatállyal leállította a Dániába, Finnországba, Norvégiába és Svédországba induló, illetve onnan érkező járatait. A Bravo Tours dán utazási iroda jelezte, hogy megpróbál segíteni a külföldön rekedt turisták hazaszállításában, felajánlja a charterjáratain elérhető üres helyeket.

4600 osztrák turista is külföldön rekedt, hétfőn és kedden pedig további 400 osztrák turista érkezését várták az üdülőhelyeken.

Tunéziában 4500 turista várja, hogy hazaszállítsák. A tunéziai szállodáknak júliusról és augusztusról még 60 millió euróval tartozik a Thomas Cook.

A Thomas Cook egyiptomi partnere, a Blue Sky Group közlése szerint 25 ezer foglalást töröltek a 2020 áprilisáig terjedő időszakra. A Thomas Cook szervezésében jelenleg 1600 ember tölti szabadságát a Vörös-tenger partján fekvő Hurgada szállodáiban. A Blue Sky Group arra számított, hogy jövő évre 100 ezer turista érkezik Egyiptomba a brit utazási irodával.

A Thomas Cook leányvállalatai közül az orosz, a holland, a belga és a lengyel utazási iroda is folytatja működését.

A Thomas Cook brit utazási iroda évente mintegy 19 millió turista útját szervezte 16 különböző országba. Jelenleg mintegy 600 ezer ügyfele tartózkodik külföldön, köztük több mint 150 ezer brit, 140 ezer német, 10 ezer francia és közel 17 ezer svéd állampolgár, mielőbbi akadálytalan hazatérésük érdekében az érintett kormányoknak és biztosító társaságoknak össze kell hangolniuk tevékenységüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×