eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Békeidőkben szinte példátlan hazatelepítési művelet kezdődött, több százezer embert érint

Rengeteg repülőt, több száz dolgozót mozgósítottak, miután csődbe ment a világ egyik legnagyobb utazási cége. A Thomas Cook iroda 600 ezer ügyfele rekedt külföldön, és a hazaszállításuk kapcsán is lesznek szokatlan esetek.

A modern kori Thomas Cook utazási iroda 2007-ben alakult két cég, a Thomas Cook AG és a MyTravel Csoport fúziója nyomán. A közös vállalatba egy sor – német, skandináv és más – légivállalat tartozott. A névadó azonban egy 19 századi brit üzletember, Thomas Cook volt, aki 1865-ben alapította cégét, a brit sajtó akkori otthonául szolgáló londoni Fleet Streeten. Cook először Olaszországban ért el nagy sikereket, ahol az általa bevezetett szállodai kuponokkal – gyakorlatilag utazási valutával - részt vett a tömegturizmus létrehozásában.

A jelenlegi Thomas Cook hétfői csődje után is fennmaradhat a név – például létezik egy ilyen nevű indiai utazási iroda – de többszázezer, főleg nyugati fogyasztó számára kellemetlen emlék lehet a Thomas Cook-nál lefoglalt 2019-es nyaralás.

Azt követően, hogy a brit kormány elutasította, hogy 250 millió fonttal megtámogassa a megroggyant céget, a vállalat fizetésképtelenné vált, azonnal leállította tevékenységét és külföldön rekedt 600 ezer ügyfele. A kabinet azzal indokolta, hogy nem segített, hogy szerinte a pénz amúgy sem mentette volna meg a céget. Összesen 21 ezer dolgozó veszítette el a munkáját, közülük 9 ezren dolgoznak Nagy-Britanniában.

A Matterhorn-művelet

A hír Nagy-Britanniában vezető téma, ahol a hétvégén már arról szóltak a híradások, hogy egyes szállodákból nem engedik ki a Thomas Cook-turistákat és valósággal túszként tartják fogva őket.

A brit Légügyi Hatóság vezetője, Richard Moriarty elmondta: a kormány felkérte, hogy elindítsa „a békeidőben látott legnagyobb hazatelepítési programot”.

A 600 ezer külföldön rekedt utazóból 150 ezer brit. Az ő hazahozatalukat már vasárnap elkezdték szervezni, amikor egy sor üres chartergép landolt a brit reptereken, hogy később elinduljon értük. A bérelt gépek között volt, amely Majaziából érkezett. Többszáz dolgozót mozgósítottak, hogy a call centerekben szolgáltassanak információt, illetve a reptereken segítsék az ügyfeleket.

A BBC által reggel megkérdezett utasok azonban – bár együttéreztek a munkájukat elvesztett Thomas Cook dolgozókkal – csalódottan arról beszéltek, hogy csak várnak és nem tudnak semmit, úgy tűnik, senki sem tesz semmit.

Brit illetékesek elmondták, hogy minden egyes ügyfelelt ingyen szállítanak haza, de azt nem garantálják, hogy ugyanarra a reptérre jutnak vissza, ahonnan elindultak.

Ezt azt jelenti, hogy akár többszáz kilométert kell majd utazniuk azután is, hogy hazaértek Nagy-Britanniába.

Mindeközben a cég Peterborough-i központjában a munkájukat elveszítő dolgozók sírva ölelgették egymást. Az alkalmazottaknak délelőtt 10-re rendeztek egy munkahelyi gyűlést, ahol informálták őket a hétfőn megindult kötelező felszámolási eljárásról. A brit pilóták szakszervezete szerint „a dolgozókat figyelmeztetés nélkül hátbaszúrták”.

A Thomas Cook bukása azonban nem mindenki számára tragédia: a rivális vállalatok, így a TUI utazási iroda, a WizzAir, az Easyjet, a Lufthansa és az Air France-KLM részvényei is felfelé indultak meg a tőzsdéken – a TUI-papírok 7 százalékkal értek többet hétfőn reggel a londoni tőzsdén.

Magyar szál

A Thomas Cook Csoport magyar leányvállalata, a Neckermann Magyarország az esettel kapcsolatban közölte: "ez egy egészséges cég, továbbra is folytatja működését".

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×