eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Érdeklődők a Neckermann utazási iroda standjánál az Utazás 2015 nemzetközi idegenforgalmi szakkiállításon a Budapesti Vásárközpontban 2015. február 26-án. Az ország legnagyobb turisztikai seregszemléjén február 26. és március 1. között 20 ezer négyzetméteren 258 kiállító több ezer ajánlatából válogathatnak a látogatók. A kiállítás külföldi díszvendége Románia, a belföldi Székesfehérvár.
Nyitókép: MTI Fotó: Marjai János

A Neckermann ügye elérte a politikát is

Előfordul, hogy a Neckermann magyar utasaitól is pénzt követelnek a szállodák külföldön, mert attól tartanak, hogy a Thomas Cook csődje magával rántja a brit anyagcég magyarországi leányvállalatát. A Neckermann szerint a társaság normálisan működik tovább, igaz, online nem lehet foglalni. Az InfoRádió turisztikai szakértője szerint semmi sem indokolja, hogy a Thomas Cook után a Neckermann is csődbe menjen, de a bizalomvesztés sokat árthat a cégnek.

A Neckermann Magyarország a Thomas Cook csődbejelentése után kiírta a Facebookra, hogy egészséges és önálló cég, amely normálisan működik tovább. A társaságnak nincsenek tartozásai, minden számláját kifizette, nyitva tartja az irodáit és 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítéka van, ami elegendő arra, hogy szükség esetén minden utast hazahozzanak, és senkit ne érjen anyagi kár.

Időközben ugyanakkor az online foglalásokat leállították, az ügyfeleiket arra biztatják, hogy kérjenek tájékoztatást a befizetett útjaikról az utazás@neckermann.hu e-mailcímen. Néhány külföldön tartózkodó utasuk pedig arra panaszkodik, hogy a szálloda velük akarja kifizettetni a szobájukat.

Egy Barbara nevű hölgy például azt írja, hogy csütörtökön utazna el Törökországba a Neckermannal, de óvatosságból felhívta a Sea Planet Szállodát, ahol azt közölték vele, nincs kifizetve a szobája és magyarokat, illetve németeket nem hajlandóak fogadni. Egy László nevű férfi azt állítja, hogy Törökországból utazna haza, de a szállodában 628 eurót követelnek tőle, pedig itthon mindent kifizetett. Ugyanerre panaszkodik szintén Törökországból egy Attila nevű férfi, Mexikóból pedig egy Réka nevű hölgy, akivel 1 millió forintot akartak kifizettetni a recepción. A kommentek tanúsága szerint ezen esetekben az utazási iroda intézkedik.

Időközben a Neckermann hétfői, antalyai charterjárata 130 utassal rendben elindult, a nyaralásuk teljes szállás- és utazási költsége előre ki van fizetve. Egy kommentelő Ciprusról írt, hogy az ő nyaralásukkal minden rendben van, és az utazási iroda hozzáállása példaértékű. Egy másik hozzászóló a bejegyzése szerint Dubajba érkezett hétfőn, ahol minden rendben van.

Lehetnek gondok, de a csődöt semmi sem indokolja

Az említett fennakadásokra az InfoRádió turisztikai műsorának szerkesztője, Kiss Róbert Richard szolgált magyarázattal: "A Neckermann is a Thomas Cook árualapját értékesítette nagy részben, így ezek esetében előfordulhatnak olyan szituációk külföldön, hogy sürgősen segítséget kell kérni, hogy megoldja a magyarországi Neckermann a Thomas Cook árualapproblémát, például a szállodai gondokat" – magyarázta.

Kiss Róbert Richárd szerint

semmi sem indokolja, hogy a Neckermann Magyarország bedőljön a Thomas Cook csődje miatt.

"A magyarországi Neckermann nyereséggel működik, több mint 600 millió forint volt a nyeresége a legutóbbi üzleti évben is, és nagyon komoly eredménytartaléka is van. Úgyhogy a magyarországi Neckermann nem ment tönkre, hanem a közvetett tulajdonosa, tehát a tulajdonosi köre ment tönkre, ami óriási különbség" – emelte ki.

A bizalomvesztés viszont megingathatja

a Neckermann Magyarországot, hangsúlyozta a szakértő. "Hogyha mindenki azt gondolja, hogy »Jaj Istenem, itt gond van«, és mindenki egyszerre próbálja meg kivenni a pénzét és mondja le az utakat, akkor persze lehet gond, de ebben az esetben az utasok maguk generálják azt – mutatott rá Kiss Róbert Richárd. – Az elkövetkező napok történései meghatározók lesznek ebben."

Kérdések a miniszterhez

Közben a Thomas Cook csődje és a Neckermann Magyarország válsága a politika ingerküszöbét is elérte. Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdéseket tett föl Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek. "Azt kérdeztem a miniszer úrtól, hogy tájékozódott-e már a minisztérium a kialakult helyzettel kapcsolatban, illetve hogy megtörtént-e már a hivatalos kapcsolatfelvétel a Neckermannal? Hány olyan magyar állampolgár tartózkodik külföldön, aki a Neckermannal bonyolítja az utazást? Kaptak-e a cégtől tájékoztatást az anyavállalattal kapcsolatban kialakult helyzetről? Biztosított-e ezeknek a magyaroknak a zökkenőmentes hazautazása, illetve a nyaralása?" – ismertette a politikus a kérdéseit.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a Neckermann Magyarországnak jelen pillanatban hozzávetőleg 500 utasa van külföldön. Az InfoRádió megkereste a cég ügyvezető igazgatóját is, Békefi Veronika azonban egyelőre nem válaszolt a kérdésekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×