INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

neckermann

thomas cook

vagyoni biztosíték

utazás

csőd

baranovszky györgy

Érdeklődők a Neckermann utazási iroda standjánál az Utazás 2015 nemzetközi idegenforgalmi szakkiállításon a Budapesti Vásárközpontban 2015. február 26-án. Az ország legnagyobb turisztikai seregszemléjén február 26. és március 1. között 20 ezer négyzetméteren 258 kiállító több ezer ajánlatából válogathatnak a látogatók. A kiállítás külföldi díszvendége Románia, a belföldi Székesfehérvár.

Magyar Neckermann: csak semmi pánik!

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Az osztrák Neckermann esetleges csődje nem jelenti automatikusan a magyar Neckermann bedőlését – emelte ki az InfoRádiónak nyilatkozó fogyasztóvédelmi szakjogász, aki azt tanácsolja az utasoknak, ha bármilyen problémát észlelnek, azonnal vegyék fel a kapcsolatot a céggel.

Jelenleg a legfontosabb, hogy minden utast meg kell nyugtatni – jelentette ki a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke az InfoRádióban. Miután Magyarország egyik legpatinásabb utazási vállalkozó cégéről van szó – tette hozzá Baranovszky György –, ezért a jogszabályban meghatározott biztosítékrendszer, amely a külföldön tartózkodó utasok hazaszállítására vonatkozik, maximálisan a rendelkezésre áll. Tehát nem szabad pánikot kelteni, az utasok pedig tájékozódjanak – tanácsolta Baranovszky György.

A szakember kiemelte, az utasokért a Neckermann felel, hiszen a fogyasztó szerződéses jogviszonyban vele áll. Az a fontos, hogy

aki befizetett, vagy lefoglalt már egy utat, személyesen kérjen részletes tájékoztatást, hogy mi a teendője.

Baranovszky György azt is leszögezte: jogi szempontból automatikusan nem fogja maga után rántani a magyarországi Neckermannt, ha az osztrák cég csődöt jelent.

A vagyoni biztosítékot el kell különíteni a tulajdonosi szerkezetben lévő egyéb vagyontárgyaktól, illetve tulajdonoktól.

Előbbi ugyanis azt a célt szolgálja, hogy azokat a magyar utasokat, akik kint rekedtek, haza tudja hozni. A szakember nem is gondolná egyébként, hogy az osztrákok automatikusan befagyasztanak minden egyes összeget, hiszen a biztosítási szerződések alapján ezek nem a Neckermannál vannak, hanem a biztosítóknál.

Vagyis van esély arra, hogy a Neckermann ne menjen csődbe, tovább szervezhesse az utazásait, megtarthassa a vagyoni biztosítékát, ahogyan a 600 milliós nyereségét is. Legalább addig, amíg valamilyen cég meg nem vásárolja, hogy azután ugyanezzel a branddel, vagy egy másik néven tovább működtesse. Jelenleg mindenkinek ez az érdeke - erősítette meg a fogyasztóvédelmi szakjogász.

Nyitókép: MTI Fotó: Marjai János

Kapcsolódó hang

A magyarországi Neckermann vagyoni biztosítéka nem kobozható csak úgy el
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018