INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

puskás aréna

fürjes balázs

labdarúgás

felügyelet

Az épülő Puskás Aréna a helyszínbejárás napján, 2019. április 2-án. Az eseményen Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, kormánybiztos elmondta, hogy ütemszerűen és költségemelkedés nélkül halad a jelenleg már szerkezetkész Puskás Aréna építése, amelynek a magyar labdarúgás napjára, azaz november 25-ére kell üzemkésznek lennie.

Puskás Aréna: fontos bejelentést tett a kormány, változások lesznek

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő

A Puskás Aréna üzemeltetése és működtetése mellett a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság budapesti rendezésével és előkészületeivel összefüggő feladatokat is a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, a kiemelt budapesti nemzetközi sportesemények kormánybiztosa felügyeli. A rendezvények lebonyolítására létrehoznak egy programirodát is.

Jelentős változásokat jelentett be a kormány a Magyar Közlöny legutóbbi kiadásában. Eszerint

2020. augusztus 1-jéig Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, valamint a kiemelt budapesti nemzetközi sportesemények kormánybiztosa felügyeli a Puskás Aréna működését.

A kormánybiztos a létesítmény működtetése tekintetében figyelemmel kíséri az üzemeltetési, szakmai sztenderdek alkalmazását, és az üzemeltetőt felhívja a szükséges intézkedések megtételére.

Fürjes Balázs a Nemzeti Sportközpontok felett gyakorolja a szükséges hatásköröket. A szervezet, amely a Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozik, az állami sportlétesítmények egyik fő üzemeltetője, az NSK-hoz tartozik a Puskás Aréna, továbbá a többi között a Duna Aréna, a Császár–Komjádi Béla Sportuszoda és a Tüskecsarnok is.

Az NSK-nak a Puskás Aréna üzemeltetéséről és működtetéséről részletes megvalósítási tervet kell készítenie, és legkésőbb szeptember 15-ig be kell mutatnia a kormánybiztosnak, aki véglegesítheti azt.

A kormánybiztos május végén, a Puskás Aréna bejáráson közölte, hogy írásban rögzítették, hogy az új stadionnak november 15-ig el kell készülnie,

csúszás esetén a kivitelezőnek napi 142 millió forintos kötbért kell fizetnie

Nem sokkal később, június 7-én a Magyar Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy a nyitómérkőzésén, november 15-én Uruguayt fogadja a nemzeti együttes. Ezen a találkozón búcsúztatják el a 2018-ban visszavonult Gera Zoltán, aki júliustól vette át az U21-es válogatott irányítását.

A Ferencváros korábbi csapatkapitánya az aréna bejárásán arról beszélt, hogy sok emlék fűzi a régi-új stadionhoz. "Kicsit a Wembley-re hasonlít, emlékeztet. Aki volt a régi Puskás Stadionban, és majd az újba is el fog jönni, szerintem kívülről azt fogja mondani, hogy hasonlít a régire. Szerencsére volt több jó emlékem, az egyik legemlékezetesebb talán, amikor egyszer sérülten kellett játszanom, nem volt cserénk, és az egyik szabadrúgásnál pont arra jött a labda, és befejeltem. Az nagyon nagy élmény, és emlék, hogy még sérülten is sikerült gólt rúgni" – fogalmazott Gera Zoltán.

Fürjes Balázs korábban megerősítette, hogy a november 15-re elkészülő Aréna több lesz mint stadion, futballmérkőzések mellett nagykoncertek és konferenciák megrendezésére is alkalmas lesz. Hangsúlyozta, hogy a 68 ezer férőhelyes létesítmény a múlt tiszteletben tartása mellett egy igazi, ultramodern XXI. századi aréna lesz, amelynek az áda nélküli ára 142 milliárd forint.

A sor itt még nem ér véget

A kormány döntése értelémében a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, a kiemelt budapesti nemzetközi sportesemények kormánybiztosa az épülő Puskás Aréna üzemeltetése és működtetése mellett egyes irányítási hatásköröket is átvesz a Nemzeti Sportközpontoktól.

A kormány határozata szerint a 2020-as Európa-bajnokság megrendezésével összefüggésben az európai és magyar labdarúgó szövetséggel, valamint a fővárosi önkormányzattal kötött megállapodás értelémében a városházával együttműködve a KKBK Nonprofit Zrt. végzi majd a szurkolói zóna kialakítását és üzemeltetését, az Európa-bajnoksághoz kötődő kísérőrendezvények promócióját és kommunikációját, illetve az ide vonatkozó tervek és stratégiák előkészítése és operatív megvalósítását is.

Fürjes Balázs jóváhagyása szükséges majd a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság és egyéb labdarúgómérkőzések megrendezésével összefüggő szerződések megkötéséhez,

valamint a Puskás Aréna működtetéséről és sporteseményekről szóló tájékoztatáshoz is.

A kabinet arról is határozott, hogy Puskás Aréna Európa-bajnokságra való felkészítésével és az Európa-bajnokság alatti üzemeltetésével és működtetésével, továbbá az Eb-hez kapcsolódó kísérőrendezvényekkel összefüggésben az UEFA-val, az MLSZ-szel, a Fővárosi Önkormányzattal és a Nemzeti Sportközpontokkal való kormányzati kapcsolattartást a kormánybiztos látja majd el.

A rendezvények lebonyolítására létrehoznak egy programirodát is, amelynek működtetésehez a kormány 186 millió forintot biztosít, idén 20 milliót, jövőre pedig 166 milliót.

A 2020-as Eb-t rendhagyó módon 12 ország egy-egy városában rendezik, a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek lesz az otthona. Amennyiben a magyar válogatott is résztvevő lesz, akkor legalább két találkozóját hazai pályán játszhatja a csoportkörben.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke az november 15-re elkészülő Aréna április bejárásan arról beszélt az InfoRádiónak, hogy a 2016-os franciaországi kontinesnviadalhoz hasonló hangulatra számít Budapesten is.

Nyitókép: Az épülő Puskás Aréna a helyszínbejárás napján, 2019. április 2-án. MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Fürjes Balázs felügyeli a Puskás Arénát 2020. augusztusig
 
Fürjes Balázshoz került az Eb-rendezés felügyelete
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018