INFORÁDIÓ 
2019. június 24. hétfő
Iván

mol

ina

horvátország

olaj

befektetés

Zalakomár, 2011. április 3. A Mol által üzemeltetett INA-benzinkút az M7-es autópályánál, Zalakomár közelében. A horvát kormány mégsem módosította az INA olajtársaság - amelyben a Mol 47,26 százalékos tulajdoni hányadával a legnagyobb részvényes - privatizációjával kapcsolatos törvényt, a kabinet megvárja a részvényfelvásárlásokkal kapcsolatban indított, Szlovákiára, Magyarországra és Ciprusra is kiterjedő ügyészségi vizsgálat eredményét. MTI Fotó: Varga György

Mol-INA-ügy: kedvező fordulat Horvátországban

InfoRádió

A horvát sajtó úgy tudja, a zágrábi kormány módosíthatja az INA horvát olajipari vállalatról szóló törvényt, lemondva jogairól a vállalatban. Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az InfoRádióban közölte: politikai megegyezés nélkül a mostani fejlemény önmagában kevés ahhoz, hogy a Mol helyzete javuljon.

Fontos lépés a Mol számára, hogy a horvát kormány akár törvénnyel megerősítve mondhat le jogairól az INA olajipari vállalatban, de a rossz viszony a horvát állam és a Mol között nem változik meg - tudta meg az InfoRádió Pletser Tamástól, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzőjétől. Szerinte

a rossz viszony egyelőre még fontosabb akadályozó tényező a Mol beruházási terveit illetően délnyugati szomszédunknál.

Horvát sajtóhírek szerint az állam lemondana azon különleges jogairól, amelyek megilletik őt a horvát INA-val kapcsolatban, és amelyeket az Európai Unió több mint egy évtizede nagy erőkkel bírál, Pletser szerint "most jött el az ideje, hogy ezeket a lépéseket Horvátország megtegye, és a különböző elővásárlási, illetve aranyrészvényesi jogaitól megváljon".

A befektetők minderre közben pozitívan reagálhatnak, mert lehet a hírnek olyan olvasata, hogy "a Mol és a horvát állam megegyezhet egymással, közelednek egymáshoz a felek, ha viszont nincs politikai megegyezés, akkor önmagában kevés a közeledés" Pletser szerint.

"Aki tulajdonos akar lenni az INA-ban, annak mindenképpen ki kell egyeznie a horvát állammal, legyen az akár a Mol vagy más vállalat"

- tette egyértelművé az elemző.

A fejlemények még akár arra is utalhatnak, hogy nőtt az érdeklődés a Mol-részvények iránt, de valódi áttörést - ismételte Pletser - egy tényleges megállapodás jelentene a magyar olajcég és a horvát kormány között az INA tulajdonlásával kapcsolatban.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is az INA-ban, a cég 44,84 százaléka pedig a horvát államé.

Nyitókép: MTI/Varga György

Kapcsolódó hang

Mol-helyzet - enyhülés Horvátországban?
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018