eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Elemzők: hosszú ideig maradhat még a jegybanki alapkamatszint

Nem módosított az alapkamat 0,9 százalékos szintjén a monetáris tanács keddi, idei utolsó ülésén, és a kamatfolyosó sem változott. Szigorítás jövőre kezdődhet majd a nem konvencionális eszközök visszavételével - mondta Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

Az általános kép a monetáris politikával kapcsolatban az, hogy egyszer majd valamikor a jövőben el kell kezdeni a szigorítást a jegybanknak, hiszen egy lassan erősödő inflációs nyomás érzékelhető a gazdaságban - vélekedett az InfoRádiónak Madár István, a Portfolio vezető elemzője azok után, hogy a Monetáris Tanács változatlan szinten, 0,9 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot.

Szerinte a szigorítás a korábban hozott, nem konvencionális intézkedések kivezetéséhez fog kötődni, vagyis például ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank szép lassan megválik az olyan lépéseitől, mint amikor az irányadó kamatnál is lejjebb szorították az alapkamatot.

Madár István úgy látja, a piac várakozásai szerint

2019 végén vagy 2020 elején következhetnek be a szigorítások.

A jegybank egy finom mozdulatot tett a monetáris politika normalizálása felé anélkül, hogy konkrét intézkedést bejelentett volna - állították az MTI által megkérdezett elemzők a keddi kamatdöntés után.

Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője szerint a jegybank arra számít, hogy az adószűrt maginfláció tovább emelkedhet, és a következő időszak adatai lehetnek meghatározóak.

Jobbágy Sándor, a CIB elemzője Madár Istvánnal egyetértésben úgy véli, az alapkamat 0,9 százalékon maradhat akár 2019 végéig is, a betéti kamat első emelése azonban megelőzheti majd az alapkamat emelését. A nem konvencionális eszközökre vonatkozó normalizálás már lényegében a szeptemberi jegybanki döntések 2019 januári életbe lépésével párhuzamosan folyik majd.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője ugyanakkor nem számít a monetáris kondíciók szigorítására a jövő év közepéig, szerinte akkor is először majd a nem konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor. Ez egyrészt a forintlikviditást nyújtó swapállomány fokozatos szűkítésével, másrészt az egynapos kamatok lassú emelésével történhet, majd Suppan Gergely szerint azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése 2020 közepétől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×