eur:
395.73
usd:
368.7
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura

Az MNB alelnöke a monetáris szigorításról üzent

Nem maradt hatástalan a jelzés, megugrott a forintárfolyam.

A monetáris szigorítás határára ért a jegybank - érzékeltette Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a bécsi Euromoney konferencián. Arról beszélt, hogy amennyiben az éves adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3%-ot, az a jegybank számára elegendő bizonyíték lesz arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását - írta meg a Portfolio.

Nagy Márton szerint ez már az idei első negyedévben bekövetkezhet, de először meg akarják várni, hogy valóban sor kerül-e rá.

Ilyen konkrét üzenet a szigorítással kapcsolatban az utóbbi időben nem érkezett MNB részéről.

A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott, 0,9 százalék. A jegybank 2017 végén és 2018-ban is azt kommunikálta, hogy az inflációs cél fenntartható elérése 2019 közepére várható, az MNB egyetlen horgonya pedig az infláció.

A hír nem maradt hatástalan: szerda reggel még egyhavi mélypontra ütötték a forintot a tegnapi inflációs adat hatására, délelőtt azonban az MNB-alelnök szavainak hatására a magyar fizetőeszköz hirtelen erősödni kezdett.

A normalizáció első lépéseként Nagy az FX-swap állomány leépítését, illetve a kamatfolyosóval való "manőverezést" nevezte meg a Portfolio szerint. Ez nem újdonság, hiszen a piaci szereplők közül mindenki arra számít, hogy

az irányadónak tekintett (0,9%-os) kamat helyett először a nem konvencionális eszköztárához fog hozzányúlni a jegybank.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

„Politikai kihalás” fenyegeti a brit Konzervatív pártot – így jellemezhető egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az Egyesült Királyság kormányát adó erő parlamenti képviselete drámai módon visszaesik a július 4-i választások után.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek emelkedtek, új történelmi csúcsok születtek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×