INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

mnb

jegybank

monetáris politika

Az MNB alelnöke a monetáris szigorításról üzent

Infostart

Nem maradt hatástalan a jelzés, megugrott a forintárfolyam.

A monetáris szigorítás határára ért a jegybank - érzékeltette Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a bécsi Euromoney konferencián. Arról beszélt, hogy amennyiben az éves adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3%-ot, az a jegybank számára elegendő bizonyíték lesz arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását - írta meg a Portfolio.

Nagy Márton szerint ez már az idei első negyedévben bekövetkezhet, de először meg akarják várni, hogy valóban sor kerül-e rá.

Ilyen konkrét üzenet a szigorítással kapcsolatban az utóbbi időben nem érkezett MNB részéről.

A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott, 0,9 százalék. A jegybank 2017 végén és 2018-ban is azt kommunikálta, hogy az inflációs cél fenntartható elérése 2019 közepére várható, az MNB egyetlen horgonya pedig az infláció.

A hír nem maradt hatástalan: szerda reggel még egyhavi mélypontra ütötték a forintot a tegnapi inflációs adat hatására, délelőtt azonban az MNB-alelnök szavainak hatására a magyar fizetőeszköz hirtelen erősödni kezdett.

A normalizáció első lépéseként Nagy az FX-swap állomány leépítését, illetve a kamatfolyosóval való "manőverezést" nevezte meg a Portfolio szerint. Ez nem újdonság, hiszen a piaci szereplők közül mindenki arra számít, hogy

az irányadónak tekintett (0,9%-os) kamat helyett először a nem konvencionális eszköztárához fog hozzányúlni a jegybank.

Kapcsolódó hang

Eljött a szigorítások ideje? - Madár István, a portfolio.hu vezető elemzője
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018