INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

mnb

alapkamat

inflláció

növekedés

A jegybank magasabb növekedést vár

Infostart / MTI

A monetáris tanács felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése a tartós inflációs folyamatok függvénye - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a kamatot változatlanul hagyó ülést követően.

A közleményben megjegyezték: az adószűrt maginfláció emelkedik, ami a tartós inflációs tendenciák erősödésére utal.

Az infláció változékonysága számottevően növekedett, ezért a tanács a kilátások megítélésében a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatók alakulására.

A monetáris tanács változatlanul 0,9 százalékon hagyta az alapkamatot, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatát és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatát, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig -0,15 százalékon.

Az MNB egyetlen horgonya az infláció, elsődleges célja a fogyasztóiár-index 3 százalékos értékének fenntartható módon történő elérése - erősítették meg.

Az MNB 4,7 százalékra emelte az idei gazdasági növekedési várakozását, a 2019-es inflációs várakozását pedig 2,9 százalékra csökkentette.

Az idei növekedést a szeptemberben előrejelzett 4,4 százalékról emelte 0,3 százalékponttal a jegybank, az idei inflációs prognózis 2,8 százalék maradt.

Jövőre a korábban várt 3,1 százalékkal szemben csak - 0,1 százalékpontos gyorsulással - 2,9 százalékos inflációt vár az MNB, változatlanul 3,5 százalékos GDP-növekedés mellett.

2020-ban a szeptemberivel megegyezően, 3 százalékos inflációt és 3 százalékos gazdasági növekedést jeleznek előre, akárcsak 2021-re.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Földi Teri

86 éves korában elhunyt Földi Teri Jászai Mari-díjas színművész, a Vígszínház egykori tagja...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018