eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Azonnali intézkedést indított az MNB az NHB Banknál

Azonnali intézkedéseket alkalmazott az MNB az NHB Bank Zrt. likviditási helyzetének orvoslása érdekében. Az intézkedések célja a likviditási helyzet romlásának megakadályozása és különösen a betétesek érdekeinek védelme – közölte a jegybank.

Az MNB minden hitelintézetnél folyamatosan nyomonköveti a likviditási helyzet – azaz a betéteseknek szükség esetén akár azonnal kifizethető pénzmennyiség – alakulását. Ha bármelyik hitelintézet likviditási helyzete azt megköveteli, a jegybank minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket – magyarázta az Nemzeti Bank. Az NHB Bank likviditásának vizsgálatakor megállapították, hogy a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR-mutató értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyed, ez – a közlemény szerint – azonnali beavatkozást indokol.

Az MNB ezért a mai naptól 30 napra elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Ezen kötelezések végrehajtásának biztosítására

az MNB az NHB Bankhoz felügyeleti biztost rendelt ki.

A jegybank egyidejűleg felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.

Az MNB a rendelkezésére álló adatok alapján összesen 67 olyan magánszemély és 88 vállalati betétese van a banknak, akit a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint, közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel. A likviditási helyzet rendezése esetén OBA kártalanításra esetükben sem lesz szükség.

Az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket. Az előírt intézkedések végrehajtásának technikai lebonyolítása érdekében

az MNB a felügyeleti biztos kérelmére a mai napra bankszünnapot rendelt el.

A Bank a holnapi naptól tovább folytatja működését.

Az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2% százalékát teszi ki, likviditásának megrendülése a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×