eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Nem várható globális depresszió, vannak vonzó befektetések"

A jelenlegi gazdasági válság várhatóan nem fordul át globális depresszióba, sőt, az általános visszaesés ellenére jó néhány olyan iparág létezik, amely vonzó befektetési lehetőséget kínál - ez a fő megállapítása az ING Investment Management 2009-es makrogazdasági kilátásokat vizsgáló, legújabb elemzésének.

A vagyonkezelő cég szakemberei szerint a pénzpiaci döntéshozók (kormányok és jegybankok) várhatóan csillapítani fogják a pénzügyi válság reálgazdaságra gyakorolt negatív hatását. Az elkövetkező időszakot leginkább a kamatvágások és az alacsonyabb inflációs várakozások jellemzik majd, ami hosszú távon az államkötvények hozamainak csökkenését eredményezi - olvasható a sajtóközleményben.

Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a gazdasági visszaesés minden téren látványos lesz: a vállalati bevételek átlagosan 30-40 százalékkal, az osztalékok átlagosan 20 százalékkal csökkennek. Mindezek ellenére az osztalékhozamok a kamatlábakhoz viszonyítva jóval magasabb szintet érnek majd el, vélekednek az elemzők.

Az ING előrejelzése alapján 2009-ben az USA-ban 0,6, az eurózónában 0,2, míg Japánban 0,3 százalékos GDP-visszaesés várható, az inflációs ráta 1,9, 1,8, illetve 0,8 százalék lesz, a jegybanki kamat pedig 0,5, 2 és 0 százalékos szinten áll majd.

Az ING a válság időszakában leginkább a gyógyszeripart, a telekommunikációs szektort, az FMCG-t és az energiaipart javasolja befektetési szempontból. Az alapkezelő hosszú távon az USA dollár erősödésére számít, és mintegy 60 százalékos esélyét látják annak, hogy 2009-ben a részvénypiacok növekedni fognak.

Az elemzők szerint Magyarországon a GDP-visszaesés mértéke 2009-ben meghaladhatja az 1 százalékot is.

Benczédi Balázs, ING Investment Management magyarországi részlegének vezérigazgatója szerint a pénzpiaci válság Magyarország számára nemcsak rossz időszakot, hanem történelmi pillanatot is jelent a strukturális reformok mielőbbi végrehajtására, azaz az egészségügyi-, oktatási-, önkormányzati- és nyugdíjrendszer átalakítására. Bármiféle adócsökkentésnek csak ezután lenne realitása, véli Benczédi Balázs.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×