eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Novák Katalin köztársasági elnök, a testület elnöke a Demográfiai Kerekasztal alakuló ülésén a Sándor-palotában 2023. november 6-án. Az államfő által életre hívott Demográfiai Kerekasztal célkitűzése, hogy Magyarország csökkenő népességű országból növekvő népességű országgá tudjon válni.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Novák Katalin hivatalosan is benyújtotta az Országgyűlésnek a lemondását az államfői posztról - a nap hírei

Március 1-től valamennyi rendelésen működik majd az új járóbeteg irányítási rendszer. Orbán Viktor szerint nem áll fenn annak a veszélye, hogy Oroszország megtámad egy NATO-tagot.

Novák Katalin hivatalosan is benyújtotta az Országgyűlésnek a lemondását az államfői posztról. Ezt 15 napon belül kell elfogadnia az Országgyűlésnek, majd 30 napon belül meg kell választani az új államfőt. Eközben a Mi Hazánk Csath Magdolna Szent-Györgyi Albert-díjas közgazdász professzort jelöli köztársasági elnöknek.

Az országos Járóbeteg Irányítási Rendszer célja, hogy az orvos több időt tölthessen a betegek gyógyításával és kevesebbet kelljen az adminisztrációval foglalkoznia - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence bejelentette: március 1-től valamennyi rendelésen működik majd az új rendszer, amelynek segítségével a betegek a szakrendelésekre kaphatnak időpontot.

A hétvégén már zavartalan volt a Pest vármegyei alapellátási ügyelet hívásfogadása – közölte a mentőszolgálat. Azt írták, hogy a 2 nap alatt Pest vármegyében 1626-an hívták fel az ügyelet telefonszámát és a vármegye 21 ügyeleti telephelyén 1015 beteg, köztük 408 gyermek részesült megfelelő ellátásban.

Már több mint 30 intézkedés érhető el a családok számára, köztük számos kedvezményt házaspárok vehetnek igénybe – hangsúlyozta a Házasság Hete alkalmából Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár. A Kopp Mária Intézet felmérése szerint 10-ből 9 magyar a házasságot tartja a legjobb párkapcsolati formának, és a fiatalok többsége is házasságban szeretne élni.

Az eladott autók 55 százaléka lehet elektromos 2030-ra a nemzetgazdasági miniszter szerint. Nagy Márton hivatalában fogadta az Audi Hungaria új igazgatósági elnökét. A tárcavezető hangsúlyozta: az Audi Hungaria versenyképessége az átalakuló járműipari viszonyok mellett is fenn kell, hogy maradjon.

Elektromos motorgyártás kezdődik a szentgotthárdi Opel-gyárban – jelentette be Facebook-bejegyzésében a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a tárgyalások után azt írta: a Stellantis csoport a cég elektromobilitási stratégiájának egyik kulcselemét helyezi Magyarországra.

A jogdíjkedvezmény mértékénél kevesebb pénzből valósul meg a Hungaroring felújítása a miniszterelnökséget vezető miniszter ismertetése szerint. Gulyás Gergely elmondta: nagy eredmény, hogy a Magyar Nagydíj szerződését 2032-ig sikerült meghosszabbítani a Formula-1-jogtulajdonosaival.

Hivatalos személy elleni erőszakért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság a momentumos Fekete-Győr Andrást és Szarvas Koppány Bendegúzt. A két politikus ellen a túlóratörvény elleni 2018 decemberi demonstráción eldobott füstgránát és az azt követő lökdösődés miatt emeltek vádat. A két politikus fellebbez.

Nem kockáztathatja az élelmiszer-biztonságot az Európai Unió - mondta az agrárminiszter az Inforádió Aréna című műsorában. Nagy István szerint az európai gazdatüntetések oka, hogy az uniós agrárpolitikát még sosem hatották át olyan mértékben szélsőséges zöld ideológiák, mint most. A tárcavezető szerint a magyar gazdák termékváltással maradhatnak csak versenyképesek az ukrán agrárcikkek európai térhódítása után.

Szándékos rombolásnak minősítette az ukrán mezőgazdasági minisztérium a lengyel gazdáknak a közös határon tartott tiltakozó akcióját. A lengyel rendőrség vizsgálja azt az esetet, amikor lengyel gazdák egy ukrán gabonát szállító kamion rakományát a határon a földre engedték.

A miniszterelnök szerint Oroszország soha nem fogadja el, ha Ukrajna Uniós és NATO-tagságot kap. Orbán Viktor erről a héten megjelenő új angol nyelvű „European Voices” című vitamagazinban beszélt. Hozzátette ugyanakkor: nem áll fenn annak a veszélye, hogy Oroszország megtámad egy NATO-tagot. Úgy vélte: az ukrajnai háború az idén nem ér véget.

Újabb személycseréket hajtott végre az ukrán fegyveres erők parancsnokságán az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij menesztette az ukrán egyesített erők parancsnokát, és a fegyveres erők légi támadócsapatainak parancsnokát.

Újrakezdte a terrorellenes koalíció jövőjéről szóló megbeszéléseket Irak és az Egyesült Államok. Eközben Izrael a Rafah elleni támadás előtt megpróbálja kitelepíteni a palesztin civileket - közölte a kormányszóvivő. A kabinet ezért felszólította az ENSZ segélyszervezeteit, hogy működjenek közre a gázai civilek evakuálásában az egyiptomi határnál. Eközben az amerikai elnök aggályainak adott hangot a Rafahba tervezett izraeli katonai műveletek miatt.

Világszerte 250-300 ezer gyereket bántalmaznak fegyveres konfliktusokban vagy vetnek be katonaként - hívta fel a figyelmet az UNICEF a gyerekkatonák világnapján. A fegyveres csoportok a hosszan elhúzódó konfliktusokban rengeteg esetben alkalmaznak gyerekkatonákat.

Meghalt Szurdi Miklós. A színész, rendező, színházigazgató, forgatókönyvíró halálhírét Pásztor László erdőkertesi polgármester jelentette be. Szurdi Miklós 73 évet élt.

Elhunyt Deák Tamás, a Macskafogó, a Mézga család és a Kérem a következőt! című rajzfilmek zeneszerzője. A karmester, trombitás, a Deák Big Band alapítója 96 éves volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×