eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Rafah, 2024. február 12.Izraeli légicsapásban lerombolt házak romjai a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2024. február 12-én. Az izraeli hadsereg körülbelül 40 csapást hajtott végre az egyiptomi határnál lévő város és környéke ellen, miközben folyamatosan ágyúzta a térséget, a támadásnak legkevesebb 50 halottja van. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Hatem Ali

Szalai Máté: nem áll meg Izrael, Rafahot is elpusztítja, sőt Libanon is célpont lehet

Hiába a nemzetközi nyomás, Izrael várhatóan fokozza a támadásait Rafah ellen, ráadásul a zsidó állam hadserege egyre megabiztosabbnak is tűnik – mondta az InfoRádióban az olaszországi Ca’ Foscari Egyetem Közel-Kelet kutatója. Szalai Máté hozzátette: ha sikerülne Izraelnek lezárnia a gázai konfliktust a közeljövőben, Libanonnal szemben is felléphet, igaz újabb háborút valószínűleg nem akar.

Legalább ötven, más források szerint csaknem száz halálos áldozata van a Gázai övezet déli részén található Rafah elleni hétfőre virradóra intézett izraeli légitámadásoknak. Az izraeli hadsereg körülbelül negyven csapást hajtott végre az egyiptomi határnál lévő város és környéke ellen, miközben folyamatosan ágyúzta a térséget. Rafah számít a gázai civilek utolsó menedékének, így Joe Biden amerikai elnök is jelezte aggályait az izraeli kormányfőnek a művelet miatt.

Szalai Máté az InfoRádióban elmondta: „hatalmas humanitárius károkkal fog járni” és még több civil ember halhat meg, ha még tovább fokozza katonai műveleteit az izraeli haderő Rafahban. Az izraeli kormányzat rengeteg bírálatot kapott a nemzetközi közösségtől az utóbbi időben a gázai akciói miatt, és nemrég az amerikai elnök is felszólította a Netanjahu-kabinetet, hogy még a rafahi betörés előtt tegyen vagy mutasson fel garanciákat arra vonatkozóan, hogyan védi meg a civil lakosságot. A Közel-Kelet-kutató szerint azonban „nem várható radikális változás” az izraeli haderő szándékait és stratégiai céljait illetően, mivel

a kormányzat továbbra is eltökéltnek és megingathatatlannak látszik abban, hogy végigvigye hadműveletét a Hamásszal szemben.

Szalai Máté hozzátette: csak reménykedni lehet abban, hogy az izraeli hadsereg megteszi a szükséges óvintézkedéseket, amivel talán csökkenteni lehet a civil áldozatok számát.

Mint fogalmazott, sikeres rafahi hadművelet nélkül nem lehet felszámolni a Hamászt, ezért kulcskérdés az izraeliek számára, hogy a teljes uralmuk alá kerüljön a város. Meglátása szerint az izraeli kormányzat mindenképpen le akarja győzni az iszlamista terrorszervezetet, és ennek érdekében

még azt is bevállalja, hogy sok ártatlan ember életét veszti.

Szalai Máté szerint az elmúlt hetek tárgyalásait követően Izrael azt a következtetést vonta le, hogy a Hamász „gyengének érzi magát”, mivel alig adott ki hivatalos nyilatkozatot a közvetítőkön keresztül megvalósuló egyeztetésekről, illetve arról kezdtek el terjedni hírek, hogy valamilyen konfliktus alakult ki a szervezeten belül. Ebből sokan azt szűrték le, hogy a Hamász nem egységes a további, Izrael elleni összecsapásokat illető kérdésekben. A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a gázai vezetés eddig rendre nagyon agresszíven és szélsőségesen lépett fel, az utóbbi időben azonban enyhülni látszott, és az elmúlt hetekben már mutatott némi hajlandóságot arra is, hogy jobb lenne tűzszünetet kötni egy időre.

Az elmúlt napok sikerei magabiztossá tették az izraeli haderőt

Az izraeli hadsereg hétfőre virradóra a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal és a különleges rendőri egységekkel közösen indított műveletében kiszabadított két, a Gázai övezetbe hurcolt túszt. Szalai Máté megjegyezte: ahhoz képest, hogy hányan raboskodnak a térségben, ez nagyon elenyésző szám, ugyanakkor

ezzel a mentőakcióval egy kisebb sikert tudott felmutatni az izraeli haderő, így a jelenlegi helyzetben inkább az izraeliek tűnnek „magabiztosabbnak” a szemben álló felek közül.

A Ca’ Foscari Egyetem kutatója szerint jelenleg nem érezhető olyan nemzetközi nyomás, amelynek hatására Izrael megállítaná a gázai hadműveletet. Hozzátette: talán akkor lehetne elérni valamilyen előrelépést ebben, ha sikerülne megállapodni legalább egy ideiglenes tűzszünetben. Úgy véli, az izraeli kormányzat most hajthatatlan, a hadserege előre akar törni, nem látszik semmilyen szándék arra vonatkozóan, hogy visszakozna. Mint mondta, a legtöbb közel-keleti ország is „beárazta” ezt a hadműveletet, figyeli az eseményeket, és bár a legtöbb állami vezető publikusan nem vállalja fel ezt a véleményét, mégis abban érdekelt, hogy

„minél jobban szorítsák vissza a Hamászt, még úgy is, ha ez rengeteg civil áldozattal jár”.

Szalai Máté úgy látja, az elmúlt hetek fejleményei alapján nőtt az esély a tűzszünetre, és talán a következő hetekben még inkább lehet majd bizakodni ebben, azt viszont nem tartja reálisnak, hogy Izrael leállítja a rafahi hadműveletet.

Több politikus és elemző várakozásai szerint még legalább egy hónapig biztosan folytatódnak a harcok a Gázai övezetben, mivel márciusban kezdődik a Ramadán, amikor a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek egy hónapon át, és ilyenkor aktivizálódnak a térségben a terrorista csoportok. Szalai Máté szerint még számításba kell venni azt is, hogy az amerikai nyomás folyamatosan növekszik Izraellel szemben, illetve a zsidó állam „a libanoni helyzetet is megpróbálná megoldani”, de hozzátette: újabb országgal valószínűleg nem akar háborúzni. Azonban ahhoz, hogy Izrael valamilyen módon felléphessen Libanon ellen, előbb le kellene zárnia a gázai konfliktust.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×